Το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς που έχει επιβάλει ο Γιάννης Φιλιππάκης στις εφημερίδες του, «Δημοκρατία» και «Espresso», βγήκε από την αφάνεια μετά τη δημόσια καταγγελία της παράταξης του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ Τύπου.

Η καταγγελία κάνει λόγο για «δεκάδες απολύσεις» το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δικαστικές προσφυγές απολυμένων. Πρόκειται για ένα εκδοτικό συγκρότημα που έχει βλέψεις να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, γεγονός που καταδεικνύεται και από την αρθρογραφία του Γ. Φιλιππάκη σχετικά με όσα συμβαίνουν εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημόσια, ο εκδότης υποστηρίζει πως το συγκρότημά του αναπτύσσεται, εικόνα που διατηρείται με τις συνεχείς προσλήψεις δημοσιογράφων που προέρχονται κυρίως από εφημερίδες της δεξιάς παράταξης, όπως για παράδειγμα του «Ελεύθερου Τύπου». Παράλληλα, γίνονται συνεχείς απολύσεις, οι οποίες ποτέ δεν φθάνουν ως καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν απολυθεί περισσότερα από 10 άτομα από διάφορα τμήματα της εφημερίδας. Οι εργαζόμενοι εδώ και πολύ καιρό έχουν εξαναγκαστεί να παρέχουν εργασία με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή για όλα τα Μέσα που διαθέτει ο εκδότης, όπως οι εφημερίδες του, αλλά και τα περιοδικά που βγαίνουν από άλλες εταιρείες του. Η υπόσχεση που δίνεται ότι θα δοθεί αμοιβή στο μέλλον τις περισσότερες φορές ξεχνιέται με το πέρασμα του χρόνου...

Η εκδοτική εταιρεία του Γ. Φιλιππάκη «Δημοκρατικός Τύπος» («Espresso» και «Δημοκρατία») μόλις πρόσφατα εξαγόρασε και την ιστορική εφημερίδα «Εστία», ενώ πριν από έναν μήνα εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια». Εκτός από τις νέες εκδόσεις και τις απολύσεις, ο όμιλος Φιλιππάκη διακρίνεται και για τα «λουκέτα». Για παράδειγμα, εκτός από την εταιρεία ΣΕΛΕΝΑ, ο εκδότης έκλεισε προσφάτως την εφημερίδα «Εργασία Τώρα», ενώ πριν από μήνες ανέστειλε και την έκδοση του τηλεοπτικού περιοδικού που είχε αγοράσει από το συγκρότημα Αλαφούζου.