Με αγωνία περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Κουμουνδούρου την έναρξη λειτουργίας της νέας ΕΡΤ τη Δευτέρα, καθώς το τοπίο σε σχέση με τα πρόσωπα και το πρόγραμμα είναι θολό, ενώ το κλίμα μεταξύ των απολυμένων που επανέρχονται και των ήδη εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ είναι εκρηκτικό.

Οι πιο ψύχραιμοι στην κυβέρνηση -ανάμεσά τους και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς- θέλουν να προχωρήσει το εγχείρημα με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, ώστε το παλιό να δώσει σταδιακά τη θέση του στο καινούργιο. Από την άλλη πλευρά, όμως, αρκετοί από όσους επανακάμπτουν θέλουν από τη Δευτέρα να αναλάβουν τα ίδια ακριβώς πόστα που είχαν αιφνιδιαστικά εγκαταλείψει πριν από 23 μήνες.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το κατά πόσο ο Λάμπης Ταγματάρχης θα μπορέσει να κάνει ουσιαστικό κουμάντο, καθώς αρκετοί -κυρίως από τους τεχνικούς- δηλώνουν «ανυπότακτοι» και σε κατ’ ιδίαν, αλλά όχι χαμηλόφωνες, συζητήσεις λένε πως δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε εντολή από το νέο «αφεντικό» της ΕΡΤ, καθώς τον θεωρούν «ξένο σώμα» και τον συνδέουν με την προηγούμενη παρουσία του στην κρατική τηλεόραση επί Γ. Παπανδρέου. Από την πλευρά του, ο Λάμπης Ταγματάρχης στο παρελθόν έχει δείξει ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους και θεωρείται βέβαιο πως, αν δει πως δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, θα τα βροντήξει και θα φύγει.

Κάλυψη από Μαξίμου σε Τσακνή και Ταγματάρχη

Στο Μαξίμου, που γνωρίζουν καλά το κλίμα, έσπευσαν να κανονίσουν αυτή την εβδομάδα τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το δίδυμο Τσακνή-Ταγματάρχη, προκειμένου να φανεί ότι έχουν την πλήρη και απόλυτη κάλυψή του. Η κίνηση αυτή ήταν επίσης ένα απόλυτο μήνυμα στήριξης στον στενό του συνεργάτη, Νίκο Παππά, ο οποίος δούλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα για το εγχείρημα της ΕΡΤ.

Προβλήματα

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους επικεφαλής των τμημάτων, αφού ο Σταύρος Καπάκος, που θεωρείται ότι θα αναλάβει διευθυντής ειδήσεων, δεν μπορεί να πάει σε αυτό το πόστο πριν ολοκληρωθούν τυπικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, η επιλογή του ανοίγει έναν ακόμα ασκό του Αιόλου, καθώς δεν είναι από τους απολυμένους της πρώην ΕΡΤ, αλλά «εξωτερική» πρόσληψη. Κάτι τέτοιο -θεωρητικά- θα υπήρχε η δυνατότητα να γίνει για όλους τους επικεφαλής τμημάτων (τεχνικοί, διοικητικοί κ.ά.), με δημόσιους μεν διαγωνισμούς, αλλά που θα μπορούσαν να έχουν «φωτογραφικό» χαρακτήρα. Ωστόσο, και σε αυτές τις προκηρύξεις θέσεων αντιδρούν οι «παλιοί», καθώς πιστεύουν πως πρέπει να συμπληρωθούν από εκείνους που απολύθηκαν, έχουν μεγάλη προϋπηρεσία και ξέρουν άριστα την ΕΡΤ.

Θολό ήταν μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα το τοπίο και για τις εκπομπές, ιδιαίτερα για την πρωινή ζώνη, όπου υπάρχει σκληρός εσωτερικός ανταγωνισμός. Το όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό της Μαριλένας Κατσίμη, ενώ ο Κώστας Αρβανίτης, που μάλλον θα το ήθελε, δεν προκρίνεται από το Μαξίμου, ως «πολύ κομματική επιλογή». Παράλληλα, η θέση διεκδικείται από τους παρουσιαστές της πρωινής ζώνης στην ERTOPEN, Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά. Και, φυσικά, υπάρχουν οι νυν παρουσιαστές, που κάπου πρέπει να αξιοποιηθούν, καθώς είναι μόνιμο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ.