«Θηλιά» για τον ΣΚΑΪ το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες
<p>Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης;</p>
Με το σχέδιο νόμου που αφορά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια σοβαρού ελέγχου των κεφαλαίων που εισρέουν στα ΜΜΕ.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές σε αυτό το σημείο, οι ιδιοκτήτες των media και κυρίως ελλειμματικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να συνεχίσουν να εκπέμπουν. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου φαντάζει σκληρό, αλλά προβλέπει τα αυτονόητα για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, ζητώντας να καλύπτονται τα ίδια κεφάλαια από τους επιχειρηματίες, να υφίστανται πραγματικά «πόθεν έσχες» και, το κυριότερο, να υπάρξει τίμημα υπέρ του Δημοσίου με αντάλλαγμα την παραχώρηση της άδειας για διάστημα 10 ετών, για να μπορεί να λειτουργεί σε βάθος χρόνου μια επιχείρηση.
Συνοπτικά, οι άδειες χωρίζονται σε εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ενώ το πρόγραμμα διαφοροποιείται σε ενημερωτικό γενικού περιεχομένου (π.χ. Mega, ANT1), ενημερωτικό θεματικού περιεχομένου (π.χ. ΣΚΑΪ) και μη ενημερωτικό (π.χ. αθλητικό-μουσικό). Για την πρώτη κατηγορία απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο 8.000.000 ευρώ και κατ’ ελάχιστο 400 εργαζόμενοι, για τη δεύτερη 5.000.000 ευρώ και τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι και για την τρίτη 2.000.000 ευρώ και 50 εργαζόμενοι. Αυτές είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις, κατά τον έλεγχο που θα διενεργήσει το ΕΣΡ, ενώ θα ακολουθήσει η δημοπρασία. Το «καμπανάκι» για τον ΣΚΑΪ είναι προφανές. Το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ζητά κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας. Θυμίζουμε πως η εταιρεία Ειδήσεις Ντοτ Κομ έχει για μία ακόμη χρονιά αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται σε 15.399.972 ευρώ. Και το ποσό αυτό είναι υποχρεωτικό να καλυφθεί από τους μετόχους της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν και φυγόδικοι. Επίσης απαιτείται η ύπαρξη «πόθεν έσχες» για τους μετόχους και τα μέλη που ασκούν διοίκηση, συνεπώς πρέπει να υπάρχουν πρόσωπα που να ασκούν οικονομική δραστηριότητα, η οποία και να αποδεικνύεται, αποκλείοντας το προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας. Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται επίσης τα δάνεια, υπό την προϋπόθεση να εξυπηρετούνται.
Εδώ είναι γνωστό το πρόβλημα του Mega, που δεν είναι σε θέση να καλύψει τις δόσεις του ομολογιακού δανείου 90 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει, με αποτέλεσμα να ζητά αναβολές.
Οι εταιρείες πρέπει επίσης να προσκομίζουν τραπεζική, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ προβλέπεται και έλεγχος του «πόθεν έσχες» των μετόχων και των νόμιμων εκπροσώπων.