Βαρύς ο πέλεκυς στον Σκάϊ για πονηρό Video
<p>Βαρύς ο πέλεκυς του ΣτΕ και του ΕΣΡ στο κανάλι του Γιάννη Αλαφούζου</p>
Επιμονή στην έμμεση διαφήμιση δείχνει ο ΣΚΑΪ. Ετσι, για ακόμα μία φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικυρώνει πρόστιμο του ΕΣΡ προς τον όμιλο για την έμμεση διαφήμιση προϊόντων. Πριν από λίγο καιρό, το ΣτΕ είχε διαπιστώσει την έμμεση προώθηση του καταστήματος «Μπαχάρ» σε «ρεπορτάζ» του σταθμού, κίνηση που τιμωρήθηκε με... σύσταση από το ΕΣΡ. Τώρα, είναι η σειρά του ραδιοφώνου του ομίλου. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, το 2011.
Ο διευθυντής του σταθμού τότε παρουσίαζε μεταξύ άλλων διαφημιζόμενων τα πλεονεκτήματα της γνωστής Hellas Power, η ιστορία της οποίας οδηγήθηκε στα δικαστήρια: «Και κάνω διάλειμμα εδώ, αφού υπενθυμίσω ότι μαζί μας είναι η πρώτη εταιρεία, ιδιωτική εταιρεία, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, απευθυνόμενη στο νοικοκυριό.
Η Hellas Power λέει ότι χωρίς αλλαγή στον μετρητή, με μία μόνο υπογραφή, με σταθερή μηνιαία έκπτωση, μπορείς να προσέλθεις προς αυτήν, αφού καλέσεις το 18211. Στο www.hellaspower.gr μπορείς να βρεις όποιες πληροφορίες θέλεις και, αν ακόμη επιζητείς μια επικοινωνία διά ζώσης, μπορείς να περάσεις από την Κουμπάρη 5, στην πλατεία Κολωνακίου».
Το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει πως «οι δημοσιογράφοι του σταθμού δεν περιορίστηκαν στην αναφορά των εταιρειών που ήταν χορηγοί, αλλά προέβησαν σε σύντομη παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών, με αναφορά στα πλεονεκτήματα αυτών και σε ευνοϊκούς όρους διαθέσεώς τους, κατά τρόπο που ορθώς κρίθηκε από το ΕΣΡ ότι συνιστούσε παρακίνηση των ακροατών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών».
Η προηγούμενη περίπτωση ήταν η προβολή μέσω «ρεπορτάζ» σε ψυχαγωγική εκπομπή ενός καταστήματος. Το «ρεπορτάζ», αν και παρουσιάστηκε με τον τίτλο «Ο μαγικός κόσμος των μπαχαρικών», εστίαζε σε ένα κατάστημα, «ως αντιπροσωπευτικό του είδους», στο οποίο έγινε αναφορά μέσω συνέντευξης και παρουσίασης της ποικιλίας των μπαχαρικών και της προσωπικής επαφής που διατηρεί με τους πελάτες του.
Διαφυγόντα κέρδη
Στην περίπτωση της έμμεσης διαφήμισης, υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη για το κράτος από τη μη καταβολή φόρων και εισφορών στα Ταμεία των δημοσιογράφων, από τη στιγμή που δεν αποδίδεται το αγγελιόσημο. Η πρακτική αυτή συνιστά και αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι όλων εκείνων που μεταδίδουν διαφημίσεις χωρίς «γκρίζες» αναφορές, χωρίς να παραπλανούν τον θεατή.
Στην ίδια απόφαση του ΕΣΡ καταγράφονται και οι αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην... ταβέρνα «Λιαστή Ντομάτα». Ο ποιητής και δημοσιογράφος θεωρείται από τον Γιάννη Αλαφούζο η μεγάλη αποκάλυψη και ο ίδιος δεν παραλείπει να πηγαίνει στη Λεωφόρο για να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό, απαθανατίζοντας το γεγονός, για να υπάρχουν και τα πειστήρια. Στην απόφαση του ΕΣΡ που επικυρώθηκε από το ΣτΕ αναφέρονται όσα ειπώθηκαν:
«Επίσης, πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι, ότι το Σάββατο έπρεπε να είχαμε κληρώσει -για όλα αυτά φταίνε οι ξένοι, επειδή εμείς δεν είμαστε συνεπείς- δείπνο στη “Λιαστή Ντομάτα”, στον Χολαργό, το τίμιο κι ωραίο αυτό εστιατόριο. Αλλά επειδή το Σάββατο ο ομιλών μπουζουκοκέφαλος ξέχασε τα χαρτιά του στο σπίτι, θα το κάνουμε σήμερα. Συνεπώς μέχρι το τέλος της εκπομπής τηλεφωνείτε και δηλώνετε συμμετοχή και σήμερα. Είναι ωραία στη “Λιαστή Ντομάτα”».
«Πονηρά» ντοκιμαντέρ στο Φάληρο
Και να ήταν μόνο η έμμεση διαφήμιση; Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ προσπαθεί να προσεγγίσει θεατές με ντοκιμαντέρ πορνό με θέμα τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, που προβάλλει κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Τα μέλη του ΕΣΡ είχαν διαπιστώσει πως ο σταθμός, με τη μετάδοση των ντοκιμαντέρ, πρότεινε στο κοινό να δοκιμάσει τον ομοφυλοφιλικό έρωτα. Το ΣτΕ, στην απόφαση που δημοσιεύτηκε, έκρινε πως είναι σύννομο το πρόστιμο των 20.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ για την προβολή των επεισοδίων «Σεξ με το ίδιο φύλο» και «Μερικοί το προτιμούν πιο καυτό» των εκπομπών «Pornucopia» και «Sex and Shopping».
Οι επίμαχες εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα gay και lesbian πορνοταινιών. Ο ΣΚΑΪ υποστήριξε οι εν λόγω εκπομπές πραγματεύονταν «κοινωνικά θέματα-ταμπού» και αποτελούσαν παραγωγή του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού ΗΒΟ (ο οποίος παράγει και ποιοτικά προγράμματα) η οποία έχει προβληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Το ΣτΕ, όμως, έκρινε πως ορθώς το ΕΣΡ επισήμανε ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι, επειδή τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Μάλιστα, κατά το ΕΣΡ, σε δύο εκπομπές της επίμαχης σειράς υπήρξε η προτροπή «θα μπορούσες να ήσουν εσύ» και «να κάνεις τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ’ αυτόν τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών».