Μέρος των πραγματικών οικονομικών στοιχείων τους αναγκάστηκαν να δημοσιεύσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ώστε να αντικρούσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αδειοδότηση μέσω δημοπρασίας. 

Οι εκπρόσωποι των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ ομολόγησαν πως οι σωρευτικές ζημίες των σταθμών ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να εξηγήσουν αναλυτικά αν και πώς καλύφθηκαν αυτές και πώς τα κανάλια συνεχίζουν να εκπέμπουν. 

Μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς μέσω του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά τέθηκε το ζήτημα της συντήρησης των τηλεοπτικών σταθμών κυρίως με τραπεζικά δάνεια, χωρίς οι επιχειρηματίες να συνεισφέρουν στο μερίδιο που τους αναλογεί.

Κατά την περίοδο 2008-2013, που περιλαμβάνει 4 μνημονιακά έτη, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ παρουσίασαν μείωση κύκλου εργασιών κατά 48%, η οποία ήταν πολλαπλάσια αυτής του ΑΕΠ (18%), και σωρευτικές ζημίες μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Κατά το ίδιο διάστημα, οι ειδικές «φορολογικές επιβαρύνσεις» υπερέβησαν το 16% του κύκλου εργασιών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από το ελληνικό κράτος στους τηλεοπτικούς σταθμούς απορροφούν περίπου το 41% της δαπάνης των διαφημιζόμενων, γεγονός που καθιστά ακριβότερο το διαφημιστικό προϊόν.

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ

Η επιβάρυνση της διαφήμισης με τον ειδικό φόρο τηλεόρασης όντως δυσκόλεψε επιπλέον την οικονομική κατάσταση των σταθμών και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει εκ νέου να ρυθμιστεί, σε συνδυασμό με τις συνολικές χρεώσεις που υπάρχουν, όπως π.χ. το αγγελιόσημο. 

Όμως δεν εξηγεί από μόνη της την απροθυμία των ιδιοκτητών να βάλουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους ή να πληρώσουν για τις άδειές τους. Αντιθέτως, δηλώνουν πως δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν, αποκλείοντας νέους επενδυτές, και ταυτόχρονα μέσω της Digea επιβάλλουν σε όλους τους άλλους να τους πληρώνουν! 

«Είναι σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση των συχνοτήτων», δήλωσε προεκλογικά ο Νίκος Παππάς. 

«Δυστυχώς διαπιστώνω τη βούληση των πολιτικών μας αντιπάλων να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν και να δώσουν ακόμη μία παράταση σε αυτό το άναρχο τοπίο, που δεν τιμά κανέναν. Ούτε τους ιδιοκτήτες των καναλιών», είχε υπογραμμίσει, περιγράφοντας την υιοθέτηση από τη Ν.Δ. των θέσεων της Digea για τη διατήρηση της «κλειστής» αγοράς στην τηλεόραση.