Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ένθετο secret

Ηταν Αύγουστος του 1996 όταν η εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», που την Τρίτη κρεμάστηκε για τελευταία φορά στα περίπτερα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Αν και

σχεδιασμένη στο πόδι, είχε πολλά κεφάλαια και ελπίδες, καθώς στο εγχείρημα συμμετείχαν οι τότε ισχυροί εκδοτικοί όμιλοι του ΔΟΛ και του Γιώργου Μπόμπολα, αλλά και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Μπακατσέλου, που για πρώτη φορά εμπλεκόταν με τα του Τύπου. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, με τη «Μακεδονία» και τη «Θεσσαλονίκη», τις δύο ισχυρές εφημερίδες της συμπρωτεύουσας, να έχουν αναστείλει την κυκλοφορία τους. Ετσι, η εκκίνηση πήγε καλά (ξεπέρασε κατά πολύ τις 20.000 φύλλα) και δημιούργησε προσδοκίες. Το πρώτο φύλλο μάλιστα στην κορυφή του είχε την είδηση ότι ο Νίκος Γκάλης πήγαινε στον ΠΑΟΚ (!)

Το σχήμα Λαμπράκης - Μπόμπολας - Μπακατσέλος μπορεί να έδειχνε ισχυρό, αλλά αυτό αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα του. Πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν ένας φαινομενικά δημοκράτης εκδότης, όπως ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης, ένας φανατικός ΠΑΣΟΚος, όπως ο Γιώργος Μπόμπολας, και ένας παραδοσιακά συντηρητικός, όπως ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, που για πολλά χρόνια ήταν ο άνθρωπος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη; Γιατί λεφτά υπήρχαν, όμως ο πλουραλισμός του σχήματος το εμπόδισε να έχει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα.

Οι Αθηναίοι εκδότες (Λαμπράκης και Μπόμπολας) ήταν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με το κεντρικό σύστημα εξουσίας, ενώ ο Μπακατσέλος με τη Ν.Δ., αλλά και με τους ανθρώπους της στη Θεσσαλονίκη. Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την πορεία της εφημερίδας ήταν το ποιος έκανε το κουμάντο.

ΕΠΗΡΕΑΖΕ

 Ως εκδότης εμφανιζόταν ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, όμως στην αρχή ο Λαμπράκης επηρέαζε την πορεία του ομίλου. Οταν αυτός έφυγε από τη ζωή, ο Μπόμπολας ανέλαβε παρασκηνιακά τα ηνία (ο Ψυχάρης ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εκδοτικό συγκρότημα), μέχρι που και αυτός ουσιαστικά αποσύρθηκε, όταν πια τα οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας έγιναν δυσβάσταχτα. Ετσι, πριν από οκτώ μήνες ακόμη και ο Μπακατσέλος αποχώρησε από την ταυτότητα της εφημερίδας, βάζοντας τον πιο μεγάλο γιο του, Βασίλη, στη θέση του εκδότη, ώστε ο ίδιος να μην έχει μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη.

Πέντε διευθυντές πέρασαν από το τιμόνι της εφημερίδας, που τα καλά χρόνια πουλούσε την Κυριακή μέχρι και 25.000 φύλλα, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε κατρακυλήσει κυκλοφοριακά και δεν ξεπερνούσε τα 800 φύλλα: ο αείμνηστος Δημήτρης Γουσίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Κλέαρχος Τσαουσίδης, που μεσουράνησαν την εποχή που ο ΔΟΛ κυριαρχούσε στο συγκρότημα, ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου (πιο κοντά στον Μπόμπολα), ξανά ο Αλέκος Παπαδόπουλος (για ένα μικρό διάστημα) και στο τέλος ο Εύρης Τσουμής, ενώ δεκάδες ήταν και οι συντάκτες και ρεπόρτερ που έγραψαν για την εφημερίδα. Στην τελική φάση, οι δημοσιογράφοι ήταν περίπου 30, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που μένουν χωρίς δουλειά φτάνει τους 108.

Προχθές, στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση της διεύθυνσης της εταιρείας εμφανίστηκε μόνο ο Βασίλης Μπακατσέλος (η απουσία του πατέρα του σχολιάστηκε αρνητικά), ο οποίος και ανακοίνωσε το κλείσιμο της εφημερίδας με τη διαδικασία της πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι πλέον βρίσκονται μπροστά σε έναν μακρύ δικαστικό αγώνα, για να διεκδικήσουν τόσο τα δεδουλευμένα όσο και τις αποζημιώσεις τους. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, αν αναλογιστεί κανείς τα νούμερα που κυκλοφορούν για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης: Περίπου 20 εκατ. ευρώ τα χρέη προς τρίτους και κοντά στα 3 εκατ. τα χρωστούμενα προς τους εργαζομένους (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις).