Οι άδειες «καίνε» μετόχους – MΕGA
<p>Οι αποφάσεις των ισχυρών και το μήνυμα της εταιρείας </p>
Τους μετόχους του Mega «καίει» η σχεδιαζόμενη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Η απόφαση της κυβέρνησης, που θέλει να δώσει τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, θα συνεκτιμηθεί στο να αποφασίσουν ποιοι και πώς θα λάβουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι καθοριστικό, αφού η περίοδος άσκησης του δικαιώματος ορίστηκε από 16 Φεβρουαρίου έως 1η Μαρτίου και στόχος είναι η άντληση 15,1 εκατ. ευρώ.
«Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο», αναφέρει η εταιρεία προς τους μετόχους, ενόψει της αύξησης του κεφαλαίου, συνεχίζοντας: «Σε περίπτωση που η εταιρεία δεν είναι τελικά υπερθεματίστρια για καμία εκ των αδειών για τις οποίες θα δηλώσει υποψηφιότητα, δεν θα δύναται να εκπέμψει σήμα επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, γεγονός που θα έχει εξαιρετικά μεγάλη αρνητική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη, με συνέπεια ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της».
Ομως, αν η «Τηλέτυπος» λάβει μέρος στην αύξηση, αυτό θα σημάνει την αναγκαιότητα καταβολής και νέων κεφαλαίων, προχωρώντας και σε καινούργια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Ωστόσο, το μεγάλο άγχος είναι η κάλυψη της αύξησης που τρέχει… Ο «Πήγασος» κατέχει το 32,73% της «Τηλέτυπος» και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να βάλει 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΔΟΛ, έχοντας το 22,11%, θα πρέπει να καταβάλει 3,3 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι μέσω offshore εταιρειών και εκτιμάται πως πρέπει να διατεθούν τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που και οι λοιποί μέτοχοι συμμετάσχουν στην αύξηση με λιγότερα των 6,8 εκατ. ευρώ και δεν εκφραστεί ενδιαφέρον για την πλήρη κάλυψη της παρούσας αύξησης και εάν δεν αντληθούν 15,1 εκατ. ευρώ, «αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου». Εδώ ανοίγει το ενδεχόμενο της εισόδου του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και του Δημήτρη Μάρη, για να καλύψουν μέρος του κενού που θα προκύψει.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
Από τους δύο βασικούς μετόχους, η «Πήγασος» έχει δηλώσει «την επιφύλαξή της ως προς τη μερική ή ολική άσκηση του δικαιώματος προτιμήσεως, σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμενη να επαναπροσδιορίσει την πρόθεσή της προ της ενάρξεως της περιόδου διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών».
Ο ΔΟΛ, από την άλλη, επισήμως έχει δηλώσει πως «θα συμμετάσχει στην αύξηση, με πλήρη εκ μέρους του άσκηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, υπό την προϋπόθεση της μη σημαντικής μεταβολής των οικονομικών συνθηκών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, επιφυλασσόμενος όμως να επαναεπιβεβαιώσει τη στάση του σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της περιόδου διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών». Στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους μετόχους στο Δ.Σ. του καναλιού, ο Σταύρος Ψυχάρης είχε δηλώσει πως θα τοποθετήσει τα χρήματα κατά την αύξηση.