Το «Ιερό Δισκοπότηρο» για την οικογένεια Αλαφούζου είναι το ευρώ. Και ένα από τα ζητήματά της είναι η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχοντας επενδύσει στο παρελθόν στην πολιτική του υποβάθμιση. Ετσι, όταν από το Αργος ο Πρόεδρος επανέλαβε τη γνωστή του θέση, πως η οικονομία και το νόμισμα πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο, μετά τη μεσημεριανή σύσκεψη σήμανε συναγερμός. Πρώτος πήρε τη σκυτάλη ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στο twitter βγήκε ο Αρης Πορτοσάλτε, ενώ δόθηκε σήμα και στο facebook σε διάφορους σχολιαστές.

Ακολούθησε το Ποτάμι, που έχει ανοικτή επικοινωνία με το Φάληρο, και στήθηκε η επιχείρηση δημιουργίας πολιτικού ζητήματος με τη συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου, αλλά χωρίς επιτυχία. Κυρίως διότι ο υπόλοιπος κόσμος κατάλαβε πως, αφού διαμαρτύρεται το συγκεκριμένο συγκρότημα του Νέου Φαλήρου, μάλλον θα έχει δίκιο ο Προκόπης Παυλόπουλος! H «Καθημερινή» με κύριο άρθρο της («Κάθε φράση μετράει») στην πρώτη σελίδα -αφού μίλησαν πρώτα οι «τσιρλίντερς» του Φαλήρου- εμφανίστηκε παραινετική, αλλά σε αυστηρό τόνο. Για πρώτη ίσως φορά επέκρινε τον Πρόεδρο, αναφέροντας: «Με δηλώσεις σαν και αυτές νομιμοποιεί τις φωνές του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού και ακυρώνει τον θεσμικό του ρόλο». Η «Καθημερινή» είχε περάσει και αυτή τη γραμμή!

Η ανοικτή κόντρα του ομίλου Αλαφούζου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κρατάει χρόνια. Χρονικά συμπίπτει με το μέσον της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, όταν υπήρξε διάρρηξη στις σχέσεις μεταξύ του τότε υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, και του συστήματος «Καθημερινής» - ΣΚΑΪ. Μέχρι τότε ήταν εξαιρετικές οι σχέσεις ανάμεσα στον πατέρα, Αριστείδη Αλαφούζο, και τα παιδιά, Θέμη και Γιάννη. Ο ΣΚΑΪ στην αντιπαράθεση που είχε τότε με τον όμιλο Μπόμπολα είχε υποστηρίξει την πρωτοβουλία Καραμανλή με τον «βασικό μέτοχο» και τον καθηγητή Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν εκ των βασικών συντακτών του νόμου.