Στοιχεία «φωτιά» για Αγροτική Τράπεζα και Γιάννη Αλαφούζο
Ενα ακόμα έγγραφο παρουσίασε το Σάββατο το «SECRET» στην υπόθεση μεταβίβασης του Seven X από την Αγροτική Τράπεζα στον Γιάννη Αλαφούζο.
Είναι το δελτίο Τύπου στο οποίο η Αγροτική ισχυρίζεται πως δεν είναι εκείνη που μεταβίβασε το 35% του Seven στην «Ειδήσεις Ντοτ Κομ» του Γιάννη Αλαφούζου, αλλά ήταν εκείνη που «διαπραγματεύτηκε σκληρά» με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ για να καταλήξουν οι συχνότητες στα χέρια του. H ίδια πάντως παραδέχεται πως συναίνεσε για να παραστούν οι Cosmorout και Riverina που είχαν το 35% του Seven στη γενική συνέλευση των μετόχων για την πώληση του καναλιού.
Για το Seven κονταροχτυπήθηκαν το 2006 ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Το πλεονέκτημα του σταθμού που ίδρυσε ο Στάθης Κουλουκουντής και είχε περάσει στα χέρια του Γιώργου Μπατατούδη, ήταν πως διέθετε μια από τις 7 άδειες εθνικής εμβέλειας του 1993. Ο Γιάννης Αλαφούζος, έχοντας αποκτήσει το Smart TV δεν είχε δυνατότητα πανελλαδικής κάλυψης, ενώ αντιθέτως η απόκτηση του καναλιού από τον Δ. Κοντομηνά θα απέκλειε την είσοδο ενός ανταγωνιστή.
Την 1η Απριλίου, μέσα σε μια νύχτα, κάποιοι κοιμήθηκαν με περιφερειακό σταθμό και ξύπνησαν με κανάλι εθνικής εμβέλειας. Στη θέση του λογότυπου του Seven εμφανίστηκε εκείνο του ΣΚΑΪ. Η Κατερίνα Ακριβοπούλου την εποχή εκείνη ήταν η πρώτη παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων και διευθυντής ο Μπάμπης Παπαδημητρίου. Το γεγονός της επαναφοράς του ΣΚΑΪ μέσω του Seven προκαλεί αντιδράσεις και η Αγροτική αναγκάζεται να απαντήσει για αυτό που καταγγέλλεται ως χαριστική πράξη.
Μάλιστα το 2006 η Αγροτική υποστήριζε στο δελτίο Τύπου ότι:
-«Δεν είναι ούτε υπήρξε μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Seven» και «δεν συμμετείχε στη διοίκηση» της εταιρείας, «ούτε βέβαια πούλησε, ούτε μπορούσε να πουλήσει μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία του Seven».
- «Η ATEbank είναι ενεχυριούχος 350.000 μετοχών (ποσοστό 35%) του τηλεοπτικού σταθμού Seven, ιδιοκτησίας Cosmorout και Riverina αντίστοιχα». Το ενέχυρο αυτό, πληροφορούσε η τράπεζα, «παρασχέθηκε προς διασφάλιση μετοχοδανείου του Γ. Μπατατούδη».
-«Στην ATE Bank, ως ενεχυριούχο του 35% του Seven υποβλήθηκε έγγραφη πρόταση από την εταιρεία ‘’Ειδήσεις Ντοτ Κομ’’, η οποία είχε προσυμφωνήσει με τον τηλεοπτικό σταθμό Seven και τους μετόχους του για την αγορά της επιχείρησης, προκειμένου να παρασχεθεί η συγκατάθεση της τράπεζας.
Η διοίκηση της Αγροτικής λαμβάνοντας υπόψη της την οικονομική κατάσταση της αξίας της μετοχής του Seven, διαπραγματεύτηκε σκληρά και με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της ΑΤΕ με την υποψήφια αγοράστρια». Επικαλείται αποτίμηση διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας που δεν κατονομάζει και αναφέρει πως «συμφωνήθηκε η αγοράστρια εταιρεία ‘’Ειδήσεις Ντοτ Κομ’’ να αναδεχθεί σωρευτικά και να καταβάλει άμεσα ποσό 2.200.000 ευρώ από το υφιστάμενο χρέος που διασφάλιζε το ενέχυρο». Παράλληλα η ΑΤΕ, ως «ενεχυριούχος του 35% των μετοχών του Seven συμφώνησε να συναινέσει προκειμένου οι εγγυήτριες εταιρείες Cosmorout και Riverina να παραστούν για τις ενεχυριασμένες μετοχές και να ψηφίσουν κατά την κρίση τους στη γενική συνέλευση των μετόχων σχετικά με το θέμα της μεταβίβασης του Seven στον αγοραστή».
ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Στην πραγματικότητα, η διοίκηση Μηλιάκου την εποχή εκείνη παραδεχόταν με ανακοίνωση πως δεν προέβη σε πλειστηριασμό του 35% των μετοχών του Seven, αν και γνώριζε πως είχε μια σημαντική αξία, της κατοχής τηλεοπτικής άδειας εθνικής εμβέλειας. Αντ’ αυτού, ανταποκρίθηκε στην πρόταση μιας και μόνης εταιρείας, αν και υπήρχε και δεύτερος υποψήφιος (ο Δημήτρης Κοντομηνάς) και έδωσε το δικαίωμα να παραστούν οι εκπρόσωποι των ενεχυριασμένων μετοχών στη γενική συνέλευση για την πώληση του σταθμού. Χωρίς το πράσινο φως της τράπεζας αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί.
Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε το ΕΣΡ, που ενέκρινε τη μεταβίβαση 3 χρόνια αργότερα, χωρίς να αποφανθεί ενός κρίσιμου ζητήματος. Πώς η άδεια ενώ ανήκε στη Seven πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», χωρίς να υπάρξει απορρόφηση ή συγχώνευσή της και μεταφορά των βαρών, παρά μόνο διά της έμμεσης εκχώρησης συχνοτήτων, που είναι δημόσια περιουσία. Απαντήσεις θα μπορούσε να δώσει ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο Seven είχε διακόψει την πανελλαδική λειτουργία του, αλλά η άδειά του δεν είχε ανακληθεί, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση του Tempo…