Σχέδιο για δηµιουργία καλωδιακού µπουκέτου από τα υπάρχοντα ελεύθερα κανάλια φαίνεται πως έχουν στα σκαριά οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθµών. Βασική αιτία για την οποία προχωρά το συγκεκριµένο project δεν είναι άλλη από το δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας των καναλιών, το οποίο, δεδοµένης της αρνητικής για τη χώρα οικονοµικής συγκυρίας, αυξάνεται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόµη και οι εναποµείνασες ακριβές παραγωγές, όπως τα reality ή τα talent shows, παρά την υψηλή τηλεθέαση που συγκεντρώνουν, κάθε άλλο παρά προσεγγίζουν τα διαφηµιστικά πακέτα των προηγούµενων χρόνων, καθώς η σχετική «πίτα» έχει, ως γνωστόν, συρρικνωθεί δραστικά.

Το µεγαλύτερο άγχος σε αυτή τη φάση το έχει ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος, µε δεδοµένο ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα ήταν τέσσερις, προχώρησε στις αρχές του φθινοπώρου σε µια σειρά µεγάλων οικονοµικών ανοιγµάτων, προκειµένου να προσελκύσει δηµοφιλή προγράµµατα, όπως το «Survivor» και το «Voice», καθώς και ελληνικές σειρές, προσδοκώντας σε ανάλογα διαφηµιστικά έσοδα. Οµως, η ακύρωση από το ΣτΕ της διαδικασίας που δροµολογήθηκε µέσω του Νόµου Παππά προκάλεσε σοβαρούς «πονοκεφάλους» στο Νέο Φάληρο, αφού, παρά την υψηλή τηλεθέαση των εν λόγω προγραµµάτων, η προσέλκυση διαφήµισης δεν ήταν η αναµενόµενη.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε πληροφορίες της στήλης, το σχέδιο που προτίθεται να παρουσιάσει ο επικεφαλής του ΣΚΑΪ περιλαµβάνει τη σύσταση µιας ψηφιακής πλατφόρµας από τους πανελλήνιας εµβέλειας τηλεοπτικούς σταθµούς, στις συχνότητες της οποίας θα προβάλλονται τα πλέον δηµοφιλή τηλεοπτικά τους προϊόντα. Οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες έναντι ενός αντιτίµου, που, µε βάση τη στόχευση των καναλαρχών, θα είναι αισθητά χαµηλότερο από τα αντίστοιχα των Nova και Cosmote TV. Παράλληλα, αυτό το πακέτο είναι πιθανό να συνδυάζεται µε υπηρεσίες τηλεφώνου και Ιντερνετ. Οσο για τις ελεύθερες ψηφιακές συχνότητες των καναλιών, θα προβάλλουν κυρίως ταινίες και επαναλήψεις σειρών.

Μοναδικό πρόγραµµα που θα προβάλλεται ταυτόχρονα και στο καλωδιακό πακέτο και στις ελεύθερες συχνότητες θα είναι οι ειδήσεις. Ωστόσο, όπως λένε οι γνωρίζοντες, θα πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι για να υλοποιηθούν οι σκέψεις αυτές, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι υπενθυµίζουν πως και τα κατά καιρούς σχέδια του Γιάννη Αλαφούζου έγιναν δεκτά είτε µε καχυποψία είτε µε γέλωτα από τους λοιπούς καναλάρχες.