Σε αγωγές εναντίον του Mega προσανατολίζονται πλέον δεκάδες απλήρωτοι εδώ και οκτώ µήνες δηµοσιογράφοι και τεχνικοί του σταθµού, ενώ το κανάλι ξανάρχισε να µεταδίδει διαφηµίσεις και η εταιρεία Grant Thornton (που έχει µπει και στον «Πήγασο») επεξεργάζεται νέο «σχέδιο σωτηρίας», για να είναι έτοιµο µέσα στον Μάρτιο.

Οπως είχε γράψει την περασµένη εβδοµάδα το «Secret», η καταβολή δύο µισθών στους διοικητικούς υπαλλήλους, η απεργία των οποίων ήταν η αιτία της διακοπής της προβολής διαφηµίσεων, τους οδήγησε τελικά στην απόφαση να αναστείλουν την κινητοποίησή τους.

∆ικαιώνοντας ίσως έτσι όσους από τους υπόλοιπους εργαζοµένους άφηναν υπονοούµενα ότι ουσιαστικά «υποδείχθηκε» ένας λογαριασµός που δεν ήταν δεσµευµένος από κάποιον εκ των µετόχων, προκειµένου να ξεκινήσει και πάλι η ροή εσόδων µέσω των διαφηµιστικών σποτ, που ξαναπροβάλλονται.

Χαριτολογώντας, µάλιστα, ορισµένοι από τους απλήρωτους εργαζοµένους λένε τώρα πως «ίσως πρέπει να αναστείλουµε κι εµείς τις κινητοποιήσεις µας, µήπως µας… υποδείξουν κι εµάς έναν λογαριασµό από τον οποίο θα µπορέσουµε να πάρουµε χρήµατα». Ωστόσο, εκτός από τους εργαζοµένους που ετοιµάζονται να κάνουν αγωγές, υπάρχουν πλέον και πολλοί οι οποίοι εγκαταλείπουν άρον άρον το Μεγάλο Κανάλι, ανταποκρινόµενοι σε προτάσεις από άλλα µέσα ενηµέρωσης, καθώς δεν βλέπουν κανένα φως στο βάθος του σκοτεινού τούνελ.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένονται και νέες αποχωρήσεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπό επεξεργασία business plan θα περιλαµβάνει το ποσό που είναι απαραίτητο για να αυξηθεί το µετοχικό κεφάλαιο, καθώς οι άµεσες ανάγκες χρηµατοδότησης προσεγγίζουν τα 20 εκατοµµύρια ευρώ.

Για αυτό, άλλωστε, και δεν έγινε δεκτό από τις τράπεζες το αρχικό σχέδιο του Φώτη Μπόµπολα για αύξηση µετοχικού κεφαλαίου στο ύψος των 6 εκατοµµυρίων ευρώ, ποσό που δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό για να επιβιώσει το κανάλι. Οι µέτοχοι, εφόσον τελικά υποβληθεί το σχέδιο, θα πρέπει να καλύψουν την προβλεπόµενη αύξηση. Σε αντίθετη περίπτωση, η επόµενη κίνηση θα είναι η προσφυγή των πιστωτριών τραπεζών στα δικαστήρια µε αίτηµα την υπαγωγή του καναλιού σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Στον «Πήγασο» επικρατεί φαινοµενική αισιοδοξία λόγω της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη και στελέχη του Οµίλου λένε σε πρόσωπα της αγοράς πως θεωρούν ότι θα βρεθεί µια λύση. Οσο για την πλευρά Βαρδινογιάννη αναµένει τη θέση των τραπεζών για το νέο σχέδιο διάσωσης και είναι πάντοτε έτοιµη, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», να συµµετέχει σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου.

Προϋπόθεση είναι η βιωσιµότητα του σχεδίου και η υλοποίηση των υποσχέσεων Μπόµπολα για καταβολή του µεριδίου που του αναλογεί. Αξίζει να σηµειωθεί, πάντως, ότι πρόσωπα που κινούνται κοντά στο περιβάλλον Βαρδινογιάννη, πέραν της γνωστής αυτής θέσης, δεν βλέπουν µε την ίδια «αισιοδοξία» τα επόµενα βήµατα που περιγράφει η πλευρά Μπόµπολα.

Βεβαίως, οι κινήσεις των τραπεζών ουσιαστικά δίνουν χρονικά περιθώρια λύσης από τους µετόχους στο κανάλι, δεδοµένου του υπαρκτού ενδιαφέροντος του οµίλου Σαββίδη και της συνεργασίας του µε τον όµιλο Μπόµπολα.