Κάθε πρωί 6 με 8 κάνουμε μαζί τους τις καλύτερες «Πρωινές διαδρομές» στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM.

O Βασίλης Αδαμόπουλος, που είναι και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού και ο Σωτήρης Ξενάκης «ξυπνούν» καθημερινά τους επί χρόνια πιστούς ακροατές τους με μια εκπομπή που συνδυάζει απόλυτα την ενημέρωση και το ρεπορτάζ με το πολιτικό σχόλιο, αλλά… και το άφθονο χιούμορ.

Στον δικό τους «αέρα» πολλά μπορεί να συμβούν! Συνεργάτες και φίλοι, έχουν «κολλήσει» για τα καλά, απολαμβάνοντας στο έπακρο το δίωρο αυτό που βρίσκονται μαζί πίσω από τα μικρόφωνα.

Περισσότερο όμως τους απολαμβάνουν όσοι τους ακούν… και είναι πάρα πολλοί! Ξέρουν όμως να αντιμετωπίζουν όλα τα απρόοπτα.

Πώς ασχοληθήκατε με τη δημοσιογραφία;

B.A.: Ασχολήθηκα πριν από 30 χρόνια, από πάθος για το ραδιόφωνο! Είχα την τύχη να ξεκινήσω δίπλα σε μεγάλους δασκάλους, όπως ο αείμνηστος Ρούσσος Κούνδουρος, που ήταν πρωτεργάτης της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Σ.Ξ.: Καπετάνιος ήθελα να γίνω από μικρός, αλλά πέρασα στην ίδια σχολή με τον Βασίλη, το σημερινό Πανεπιστήμιο Πειραιά, και με έφαγε ο «συνδικαλισμός» της δεκαετίας του ’80. Ε, από την εμπλοκή στα πολιτικά μέχρι την εμπλοκή στη δημοσιογραφία ο δρόμος δεν ήταν μεγάλος…

Τι σημαίνει ραδιόφωνο για εσάς;

Β.Α.: Ο μεγαλύτερος και μόνιμος έρωτας της ζωής μου. Από την ημέρα που ξεκίνησα να εργάζομαι στο ραδιόφωνο, έκανα μόνο ένα υποχρεωτικό διάλειμμα δύο μηνών και μετά ήμουν πάλι εκεί. Ομως, το ραδιόφωνο δεν είναι μόνο η δουλειά μου. Είναι η παρέα μου και το Μέσο από το οποίο ενημερώνομαι, κατά κύριο λόγο, αλλά και με το οποίο χαλαρώνω.

Σ.Ξ.: Εγώ είμαι παιδί (που λέει ο λόγος πια) της τηλεόρασης! Με το ραδιόφωνο ασχολήθηκα την τελευταία δεκαετία. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα το αγαπούσα τόσο. Είναι πολύ πιο χαλαρό Μέσο και σε αφήνει να εκφραστείς ελεύθερα και να είσαι πιο πολύ ο εαυτός σου… Κι από τον Βασίλη, που το ξέρει όσο λίγοι, έμαθα πάρα πολλά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνύπαρξή σας;

Β.Α.: Απολαυστική. Αν δεν κάνουμε μία μέρα εκπομπή μαζί, η μέρα για μένα δεν ξεκινάει καλά. Την απολαμβάνω την εκπομπή με τον Σωτήρη, γιατί νομίζω ότι έχουμε βρει έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνούμε μεταξύ μας και να βγάζουμε στον αέρα τον πραγματικό μας εαυτό.

Σ.Ξ.: Το πιο όμορφο κομμάτι της επαγγελματικής μου ημέρας είναι αυτό το δίωρο. Ο Βασίλης είναι φίλος μου πάνω από 30 χρόνια. Είναι εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας από μένα, αλλά περνάω πολύ καλά μαζί του. Οσοι μας ακούνε νομίζω ότι το καταλαβαίνουν ότι περνάμε καλά. Ελπίζω κι αυτοί.

Υπάρχουν στιγμές που διαφωνείτε και για ποιον λόγο συνήθως;

Β.Α.: Συχνά διαφωνούμε. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει... προβληματιζόμαστε. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, γελάμε πολύ.

Σ.Ξ.: Αν μια μέρα συμφωνήσουμε σε όλα, θα αρχίσω να ανησυχώ… Από μουσική μέχρι πολιτική, έχουμε διαφωνίες σοβαρές. Εχω κι ένα κουσούρι λόγω τηλεόρασης. Είμαι… διακοψίας! Αλλά με ανέχεται και πολύ τον ευχαριστώ.

Πιστεύετε πως λόγω της ώρας της εκπομπής σας ο κόσμος χρειάζεται να ακούσει κάτι εύθυμο ή ένα αστείο για να ξεκινήσει καλά η μέρα του;

Β.Α.: Το χιούμορ είναι βασικό συστατικό της εκπομπής μας, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά μια τόσο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση όσο αυτή που ζούμε. Κι ένα από τα συνθήματα της εκπομπής είναι ότι «βγάζουμε γλώσσα σε ό,τι μας βασανίζει».

Σ.Ξ.: Το ψυχοπλάκωμα του κόσμου αυτή την περίοδο είναι πρωτόγνωρο. Φαντάσου να τον αρχίζαμε κι εμείς με μαύρη μαυρίλα. Το χιούμορ είναι βάλσαμο αυτό τον καιρό.

Σας έχουν συμβεί απρόοπτα στον αέρα και ποιος είναι ο πιο ψύχραιμος συνήθως;

Β.Α.: Αρκετές φορές έχουν συμβεί απρόοπτα, όπως το να μας στήσει ένας καλεσμένος, να κοπεί μια γραμμή στον αέρα ή να μας βρίσει ένας συνεντευξιαζόμενος. Νομίζω ότι καταφέραμε να τα διαχειριστούμε χωρίς προβλήματα. Σίγουρα, όμως, πιο ψύχραιμος είναι ο Σωτήρης.

Σ.Ξ.: Μετά από τόσα χρόνια «αέρα» ραδιοφωνικού κυρίως ο Βασίλης, τηλεοπτικού κυρίως εγώ, νομίζω και οι δύο είμαστε πολύ ψύχραιμοι! Κι έτσι αντιμετωπίζουμε τα απρόοπτα.

Ποιος είναι ο καλύτερος πολιτικός για μια συνέντευξη;

Β.Α.: Εξαρτάται από το τι επιδιώκεις σε μια συνέντευξη. Αν επιδιώκεις να μάθεις αλήθειες, δύσκολα θα το πετύχεις μέσα από μια συνέντευξη με έναν πολιτικό. Σ.Ξ.: Απολαμβάνω τις συνεντεύξεις με πολιτικούς όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης. Αυτούς που έχουν «γωνίες» και δεν τα στρογγυλεύουν όλα, για να μην ξεφύγουν από τα κλισέ. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί πια…

Ποιος πολιτικός σάς εμπνέει για σχόλια;

Β.Α.: Είναι αρκετοί και, για να μην αδικήσουμε κανέναν, συντονιστείτε στην εκπομπή!

Σ.Ξ.: Είναι αμέτρητοι, ειδικά τον τελευταίο καιρό! Ο φίλος μου ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που έχει χαθεί τελευταία, για παράδειγμα, ο οποίος είναι από εκείνους που δέχονται τα σχόλια ακόμα κι αν είναι πολύ αιχμηρά. Δυστυχώς έχει αποφασίσει να το ρίξει στην αφωνία… Εκείνος θα ξέρει τους λόγους…

Τι θα ρωτούσατε τον Αλ. Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη;

Β.Α.: Αν πιστεύουν όλα όσα λένε.

Σ.Ξ.: Τους έχω ρωτήσει και τους δύο πολλά πράγματα σε συνεντεύξεις. Σήμερα θα τους ρωτούσα πάντως ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που θεωρούν ότι έχουν κάνει με τις τωρινές τους ιδιότητες.

Είστε αισιόδοξοι; Πιστεύετε ότι η πορεία της χώρας μπορεί να αλλάξει;

Β.Α.: Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος για λόγους αυτοσυντήρησης και γιατί έχει αποδειχθεί ότι, όταν πιάσεις πάτο, υποχρεωτικά θα αρχίσεις να ανεβαίνεις. Και γιατί πιστεύω ότι είναι στο DNA των Ελλήνων να επιβιώνουν και να μεγαλουργούν στα δύσκολα.

Σ.Ξ.: Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Ρεαλιστικά, όμως, φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι πολύ καλύτερα από τα τελευταία…

Θα έχουμε εκλογές;

Β.Α.: Μπααα... Ποιο αρνί βιάζεται να έρθει το Πάσχα;

Σ.Ξ.: Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσια… Πάντως, δεν τις πολυβλέπω σύντομα.