Μέσα στο καλοκαίρι εκτιµάται πως θα ξεκινήσει η νέα προσπάθεια αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθµών εθνικής εµβέλειας.

Το ΕΣΡ ανέλαβε τα ηνία και φιλοδοξεί να προχωρήσει στην προκήρυξη των αδειών µέσα στον Ιούνιο. Ετσι, τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι αιτήσεις και έως τα τέλη Σεπτεµβρίου είναι πιθανόν να επαναληφθεί η δηµοπρασία, αυτή τη φορά από το ΕΣΡ.

Η κεντρική απόφαση για τον αριθµό των αδειών των σταθµών εθνικής εµβέλειας δεν έχει ληφθεί ακόµη από τα µέλη της Αρχής. Η κυβέρνηση θέλει έξι άδειες και η νοµοθεσία ορίζει πως πρέπει να υπάρχει η σύµφωνη γνώµη του ΕΣΡ και του αρµόδιου υπουργείου για να προχωρήσει η διαδικασία.

Στο Ραδιοτηλεοπτικό Συµβούλιο ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει η αδειοδότηση, µε βάση τον Νόµο 4339 του Νίκου Παππά, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για επιµέρους διατάξεις. Η προκήρυξη που προετοιµάζεται θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση µε εκείνη που είχαν συντάξει η Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης και ο Λευτέρης Κρέτσος.

Για παράδειγµα, αλλαγές αναµένονται στο καθεστώς των θεµατικών τηλεοπτικών σταθµών. Επίσης, ανοικτό παραµένει το ζήτηµα των χρηµάτων... Το ΕΣΡ και το υπουργείο πρέπει από κοινού να καταλήξουν στην τιµή εκκίνησης της δηµοπρασίας, που δεν µπορεί να είναι χαµηλότερη από τα 3,5 εκατοµµύρια ευρώ της προηγούµενης που διενήργησε η Γενική Γραµµατεία Ενηµέρωσης και Επικοινωνίας.

Ακόµα, ανοικτό παραµένει το ζήτηµα της καταβολής τέλους εκποµπής στο ελληνικό ∆ηµόσιο για τα έτη 2015 και 2016, ενός οικονοµικού ανταλλάγµατος για το προνόµιο που έχουν σταθµοί έναντι άλλων να εκπέµπουν πρόγραµµα, να έχουν έσοδα και πολιτική επιρροή. Ο Ν. Παππάς είχε πει πως θα καταθέσει σχετική τροπολογία, µπορεί όµως να χρειαστεί και η γνώµη του ΕΣΡ.