Ευθεία προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να µην προχωρήσει το σχέδιο που εκπονείται για ενοποίηση σε επίπεδο συντακτών της «Αυγής», του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και της ιστοσελίδας left.gr, εφόσον περιλαµβάνει απολύσεις έστω και ενός προσώπου, αποτέλεσε η ανακοίνωση της συνέλευσης των εργαζοµένων στην ιστορική εφηµερίδα.

Αν και κάποιοι είδαν πίσω από το κείµενο που δηµοσιεύτηκε στην «Αυγή» τις οφειλές τριών µηνών από το 2017 και έως δέκα µήνες από το προηγούµενο διάστηµα, η ουσία της ανακοίνωσης κρύβεται σε µία φράση: «Αναµένουµε τις προσεχείς ηµέρες την επιβεβαίωση από τον ισχυρό µέτοχο ότι συνεχίζουµε “όλοι µαζί”».

Με απλά λόγια, οι εργαζόµενοι της εφηµερίδας «Αυγή» απευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνουν µήνυµα ότι σε καµία περίπτωση δεν θα συναινέσουν σε σχέδιο περικοπών που θα περιλαµβάνει αποµακρύνσεις δηµοσιογράφων, διοικητικών ή τεχνικών. Ακόµα ένα ενδιαφέρον σηµείο της ανακοίνωσης είναι εκείνο που αναφέρει πως «έχουµε καταθέσει την πρότασή µας για την ανάπτυξη της εφηµερίδας, η οποία σε αρκετά σηµεία είναι σύµφωνη µε το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη διεύθυνση και τη διοίκηση της Αυγής Α.Ε.».

Με τη διατύπωση αυτή είναι σαφές ότι οι εργαζόµενοι στην εφηµερίδα έχουν τη στήριξη τόσο του διευθυντή της, Κωστή Νικολακάκου, όσο και του διευθύνοντος συµβούλου, ∆ηµήτρη Στούµπου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της κοµµατικής οργάνωσης δηµοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, στην Κουµουνδούρου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίµου δεν είναι λίγοι όσοι, σχολιάζοντας το «τελεσίγραφο» προς το κόµµα, κάνουν λόγο για τις καλές σχέσεις που διατηρεί ο Νίκος Φίλης τόσο µε τα υψηλά κλιµάκια της εφηµερίδας όσο και µε τη συντριπτική πλειονότητα των συντακτών.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση προκάλεσε δυσφορία, αλλά και αµηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς το σχέδιο ενοποίησης έχει το «πράσινο φως» του Αλέξη Τσίπρα. Είναι, πάντως, κοινώς αποδεκτό πως για την υλοποίησή του χρειάζεται να γίνουν είτε περικοπές προσωπικού είτε πολύ γενναίες µειώσεις στους µισθούς των νυν εργαζοµένων, ο αριθµός των οποίων δεν είναι ευκαταφρόνητος. «Η εφηµερίδα έχει αναλογικά πολύ περισσότερους εργαζοµένους από όσους οποιοδήποτε άλλο από τα υπάρχοντα µη κρατικά µέσα ενηµέρωσης», λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει τους σχεδιασµούς και τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίµου.

Και προσθέτει: «Τα τρία Μέσα δεν βγαίνουν οικονοµικά µε τίποτα. Οσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση κι όσο και αν συνεισφέρουν οι βουλευτές, τα χρήµατα δεν φτάνουν. Με την παρούσα δοµή ούτε η “Αυγή”, ούτε το “Κόκκινο”, ούτε το left.gr έχουν µέλλον. Το πλάνο που εκπονείται περιέχει συνέργειες και πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».

Ο «πονοκέφαλος» είναι πλέον µεγάλος κυρίως για το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς βρίσκεται απέναντι στην απειλή για κινητοποιήσεις σε περίπτωση απολύσεων, ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο είναι και το σενάριο της µείωσης µισθών για να αποφευχθούν οι αποµακρύνσεις προσώπων.

Κι αυτό γιατί θα είναι πιο µεγάλες από όσο έχουν στο µυαλό τους οι διαλλακτικότεροι από τους εργαζοµένους, οι οποίοι θα δέχονταν κάποιες περικοπές προκειµένου να διαφυλαχθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Υστερα από όλα αυτά, οι εξελίξεις αναµένονται µε µεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές µέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε τον Σεπτέµβριο το τοπίο να είναι καθαρό και η ενοποίηση των Μέσων να έχει ξεκινήσει λειτουργικά.