Οι «Κοινοβουλευτικές Ιστορίες», που παρουσιάζει ο Δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας στο κανάλι της Βουλής, Βουλή - Τηλεόραση, κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και καταγράφει σημαντικά ιστορικά γεγονότα.


Αυτά τα γεγονότα, με τον τίτλο «Ταραγμένες στιγμές της Ελληνικής πολιτικής Ιστορίας» επιχειρούμε να εξιστορήσουμε ή να υπενθυμίσουμε, θεωρώντας σε κάθε περίπτωση ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ευρύτερου πλαισίου του ιστορικού πολιτικού «σκηνικού».


Την Κυριακή, 18 Ιουνίου, στις 19:30, ο Δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας θα παρουσιάσει τα «Πατσιφικά, -Μουσουρικά».


Η Υπόθεση Πατσίφικο ήταν μια διπλωματική και πολιτική κρίση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας . Ανέκυψε με αφορμή την επίθεση το 1849 του Αθηναίων πολιτών κατά περιουσίας του Πορτογάλου πρόξενου, βρετανικής υπηκοότητας, Δον Πατσίφικο.


Η αντίδραση της Βρετανίας, ήταν πρωτοφανής και άκρως προκλητική καθώς προχώρησε στον ναυτικό αποκλεισμό της χώρας από το Βρετανικό Ναυτικό – βρισκόμαστε στο 1850 - και στην κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο, ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση…!


Ο Άγγλος πρέσβης, ο Σερ Έντμοντ Λάιονς που πρωτοστάτησε στην υπόθεση Πατσίφικο σε βάρος της Ελλάδας ήταν εκείνος που ένα χρόνο νωρίτερα, το 1849 πρωτοστάτησε πάλι σε βάρος της Ελλάδος στα λεγόμενα Μουσουρικά.


Στις 25 Ιανουαρίου 1847 ο Κωνσταντίνος Μασούρος, Πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, αρνήθηκε να χορηγήσει διαβατήριο στον υπασπιστή του Βασιλέως Όθωνα, Τσάμη Καρατάσο. Προκλήθηκε διπλωματική κρίση ενώ η αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο.


Οι «Μεγάλες Δυνάμεις» βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να εκδηλώσουν τον ανταγωνισμό τους…!


Στο site της Βουλής http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Vouli-Tileorasi μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα δέκα επεισόδια.