Η τακτική και οι λανθασµένες επιλογές που ακολούθησε τα τελευταία δύο χρόνια στο σύνολο των επιχειρήσεών του ο επιχειρηµατίας Φώτης Μπόµπολας είχαν ως συνέπεια να οδηγηθεί σε σταδιακή απαξίωση και η µεγαλύτερη εκτυπωτική µονάδα των Βαλκανίων, που δεν είναι άλλη από την «Ιρις Εκτυπώσεις».

Το πιεστήριο που είχε στηθεί από τα δύο µεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήµατα της χώρας, τον ∆ΟΛ και τον «Πήγασο», έχει αρχίσει να µετρά αντίστροφα.

Η ευθύνη για την κατρακύλα της συγκεκριµένης επιχείρησης ανήκει εξ ολοκλήρου στους Μπόµπολα και Ψυχάρη και στις επιλογές που έκαναν σε επίπεδο στελεχιακού δυναµικού.

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο µέτοχοι, αν και είχαν συγκεντρώσει σχεδόν το σύνολο των µεγάλων εφηµερίδων, κατάφεραν να οδηγήσουν στα βράχια την εταιρεία. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο παραδέχονται ότι βασικός υπαίτιος είναι ο Φώτης Μπόµπολας, τον οποίο, όπως έγινε στο «Εθνος» και στο Mega, το µόνο που τον ενδιέφερε ήταν να ελέγξει το µαγαζί.

Εχοντας, λοιπόν, την αµέριστη συµπαράσταση του στενού συνεργάτη του, Νίκου Παπαδόπουλου, επεδίωξε να συγχωνεύσει την «Ιριδα» µε το πρακτορείο διανοµής «Ευρώπη». Αποτέλεσµα της λανθασµένης στρατηγικής που είχε επιλέξει ήταν οι επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε πλειστηριασµό στις 26 Ιουλίου.

Ανεξάρτητα, όµως, από τα λάθη που έγιναν, αξίζει να γίνει µια αποτύπωση της νέας πραγµατικότητας στον χώρο των εκτυπώσεων.

Η σταδιακή απαξίωση της «Ιριδας» ενισχύει σηµαντικά το πιεστήριο της «Καθηµερινής» του Θέµη Αλαφούζου. Την πόρτα της εξόδου από το πιεστήριο των εκδοτών, ως γνωστόν, άνοιξε ο όµιλος των «Παραπολιτικών», γεγονός που επιτάχυνε τις εξελίξεις σε σχέση µε την «Ιριδα».

Στις αρχές της περασμένης εβδοµάδας ανακοίνωσε συνεργασία µε το πιεστήριο της «Καθηµερινής» η εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα» των Αναστασιάδη-Καραµήτσου.

Από την Κυριακή στο πιεστήριο του Αλαφούζου τυπώνεται και η εφηµερίδα «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση οδεύουν η «Χρυσή Ευκαιρία» και η στοιχηµατική «King Bet».

Επίσης, από την προηγούµενη εβδοµάδα έχουν µετακοµίσει από την «Ιριδα» στην «Καθηµερινή» και τα επιτυχηµένα στοιχηµατικά έντυπα «Matchmoney», «Στοίχηµα» και «Προγνωσπόρ».

Προς το πιεστήριο των Τασιόπουλου- Μπάρλα οδεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» του Αλέξη Σκαναβή, ενώ µε τη «Νίκη Εκδοτική» συζητά η «Real News» των Χατζηνικολάου- Κουρή.

Τέλος, αξίζει να επισηµανθεί και η πληροφορία που θέλει τόσο τα «Νέα» όσο και το «Βήµα» να µετακοµίζουν από την επόµενη βδοµάδα στα πιεστήρια της «Καθηµερινής».

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον χώρο των εκτυπώσεων αναδεικνύεται, εκ των πραγµάτων, ο Θ. Αλαφούζος, ο οποίος πλέον συζητά το ενδεχόµενο της ενίσχυσης της ήδη υπερσύγχρονης εκτυπωτικής µονάδας που διαθέτει. Επί τη ευκαιρία, αξίζει να σηµειωθεί ότι η «Καθηµερινή» διαθέτει εξαιρετικό µάνατζµεντ, το οποίο «τρέχει» ο πολύπειρος Χρήστος Αγραφιώτης.