Για «ξαφνικό θάνατο» του ιστορικού ραδιοφώνου «Αθήνα 9,84» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αυθαίρετη και καταχρηστική επιβολή του τέλος χαρτοσήμου επί των δημοτικών επιχορηγήσεων μαζί με τη δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού.

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον «Αθήνα 9,84», μιας και από την περασμένη Πέμπτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της επιχείρησης, καθώς και όλων των προσώπων που πέρασαν από τη διοίκηση του σταθμού από το 2006 ως σήμερα, με την αιτιολογία ότι ο σταθμός δεν έχει καταβάλει τέλος χαρτοσήμου για τις επιχορηγήσεις που έχει πάρει από τον δήμο.

Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, για το οποίο ο κ. Καμίνης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάτι που είναι αυθαίρετο και καταχρηστικό, ανέρχεται στα 4.700.000 ευρώ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου επισημάνθηκε το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης έρχεται το διάστημα κατά το οποίο συζητούνται οι όροι του διαγωνισμού για την απόκτηση ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Να σημειωθεί ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα ζητούν να εξαιρεθούν από τον διαγωνισμό, όπως έγινε με την ΕΡΤ και τις δημοτικές τηλεοράσεις. Επιπλέον, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτήθηκαν γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έκανε το ίδιο και στους υπόλοιπους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον «Αθήνα 9,84», αλλά πρόκειται για κυβερνητική μεθόδευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση, κάλεσε την κυβέρνηση να «πάρει πίσω» την επιβολή χαρτοσήμου, την οποία θεωρεί νομικά αβάσιμη.

 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Μανουσακάκη, 19/12/2017