Όπισθεν ολοταχώς, πριν ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου», έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της δέσμευσης των λογαριασμών του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84 FM, καθώς η πράξη του οικονομικού επιτελείου της προκάλεσε «οικουμενική» θύελλα αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση, με το αυθαίρετο εγχείρημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να επιβάλλει χαρτόσημο επί των δημοτικών επιδοτήσεων στις εταιρείες ειδικού σκοπού και κοινωφελούς χαρακτήρα, διαπίστωσε ότι οδηγεί σε οικονομικό «στραγγαλισμό» όλες τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις των δήμων, ακόμη και τις σχολικές επιτροπές! Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση όλου του μηχανισμού της Αυτοδιοίκησης που ασκεί σήμερα κοινωνική πολιτική.

«Είναι ένας κεραυνός για τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς και θα πρέπει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει και έναν βαθμό ανεξαρτησίας, ελευθερίας, να το επανεξετάσει». Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 FM. Ο κ. Ξυδάκης, αναφερόμενος στο θέμα του τέλους χαρτοσήμου, τόνισε: «Εφόσον οι δήμοι είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης και κατ' επέκταση και οι συνδεδεμένες δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν και έναν κοινωφελή χαρακτήρα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μπουν σε αυτή την ασαφή καταβολή χαρτοσήμου και μάλιστα αναδρομικά. Υπάρχει περιθώριο ρύθμισης και νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας επίσης στον Αθήνα 9,84 FM, αφού χαρακτήρισε την πράξη της ΑΑΔΕ «αδιανόητη», τόνισε: «Ομολογώ ότι έχω απόλυτη δυσκολία ακόμη και να το κατανοήσω. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν γίνει απανωτοί φορολογικοί έλεγχοι, έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ουδέποτε ετέθη θέμα χαρτοσήμου. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στην ΑΑΔΕ. Το να ρίχνεις την ευθύνη στην ΑΑΔΕ δεν μπορεί να καλύψει το ότι ζητά κάτι που κανένας πριν δεν ζητούσε».

Στο μεταξύ, χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Σπύρο Παπακωνσταντίνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση υπεγράφη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντολή για άρση των δεσμευμένων λογαριασμών του Αθήνα 9,84 FM.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Μανουσακάκη, 21/12/2017