ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, Αlpha, Star και το Ε είναι τα κανάλια που κατέθεσαν φακέλους για τις επτά συνολικά τηλεοπτικές  άδειες, ενώ ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς, κατέθεσε φάκελο για λογαριασμό της εταιρείας Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ.

Η προθεσμία έληξε στις 15:00 μετά το μεσημέρι και στα Γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ήδη έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των φακέλων.  

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΕΣΡ μετά από σύσκεψη που θα κάνει και  αφού θα έχει γίνει ο πρώτος τυπικός έλεγχος των δικαιολογητικών, θα ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στη διαδικασία της αποσφράγισης.  

Αύριο, Παρασκευή θα ξεκινήσει η διαδικασία αποσφράγισης των φακέλων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο ως την Τρίτη και στη διάρκεια της οποίας θα είναι παρόντες οι εκπρόσωποι -δύο στον αριθμό- όλων των υποψηφίων. Ωστόσο, αυτήν τη φορά έχει απαγορευτεί η παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καμερών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τάξη της διαδικασίας.  

Να σημειωθεί ότι τα κανάλια που ήδη λειτουργούν, αλλά δεν έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό θα αναγκαστούν να διακόψουν την εκπομπή τους, καθώς ο νόμος ορίζει πως τρεις μήνες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού διακόπτεται το σήμα σε όσους δεν θα διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια.

Δήλωση του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε, πριν από λίγο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».