Ρητορική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υιοθετεί ο Γιάννης Φιλιππάκης προκειµένου να αποκρούσει την κριτική που του ασκείται, όχι µόνο από τον πολιτικό και δηµοσιογραφικό κόσµο, αλλά κυρίως από τους ίδιους τους εργαζοµένους του ∆ηµοκρατικού Τύπου για την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στη διαδικασία του εξωδικαστικού συµβιβασµού.

Όπως γράφει το Secret, είναι προφανές πως ο εκδότης, αντί να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την «τρύπα» ύψους 13 περίπου εκατοµµυρίων ευρώ που βαραίνει την επιχείρησή του, επιδιώκει αφενός να δηµιουργήσει εχθρούς ώστε να αποποιηθεί των ευθυνών του και αφετέρου να πείσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, το ερώτηµα που προκύπτει εύλογα είναι για ποιον λόγο, εφόσον η κατάσταση -όπως υποστηρίζει ο ίδιοςβρισκόταν και βρίσκεται υπό έλεγχο, κατατέθηκε η σχετική αίτηση, αλλά και γιατί παρατηρείται τόσο µεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευµένων των εργαζοµένων, οι οποίοι µε διαδοχικές ανακοινώσεις τους εξέφρασαν δηµόσια τη δυσπιστία τους έναντι των κινήσεων Φιλιππάκη.

Mάλιστα, στην πλέον πρόσφατη από αυτές, υπάρχουν εκτενείς αναφορές περί προσπάθειας του εκδότη να περάσει το µήνυµα ότι φταίνε άπαντες, πλην του ιδίου, για τα ζωτικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι εφηµερίδες του. «Εµείς είµαστε απλήρωτοι και ηθικώς εκβιαζόµενοι µε την ανεργία. Και πριν από έναν χρόνο πάλι ίδια κατάσταση επικρατούσε. Και πριν από 18 µήνες οµοίως, το ίδιο, τότε που ο Φιλιππάκης διέδιδε ότι σκέφτεται να αγοράσει το 'Βήµα'», σηµειώνεται µεταξύ άλλων σε ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλαν στο blog zoornalistas εργαζόµενοι του οµίλου. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να λησµονείται ότι οι εργαζόµενοι είχαν στιγµατίσει επανειληµµένως στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν τα τεκταινόµενα στον ∆ηµοκρατικό Τύπο, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει µε το κοµµάτι των µισθών όσο και µε την αδυναµία εκπλήρωσης των γενικότερων οικονοµικών υποχρεώσεων.

Στον αντίποδα, σε µία προσπάθεια να αµβλύνει τις εντυπώσεις, η πλευρά Φιλιππάκη επιχειρεί να δηµιουργήσει µια εικόνα διχασµού των εργαζοµένων, κάνοντας λόγο για οµαλότητα στο µέτωπο της µισθοδοσίας. Μάλιστα, γίνεται επίκληση µιας εντελώς διαφορετικού περιεχοµένου ηλεκτρονικής επιστολής που εστάλη στον ίδιο ιστότοπο (µε την υπογραφή επίσης «Εργαζόµενοι του ∆ηµοκρατικού Τύπου»), στην οποία παρουσιάζεται µια... ειδυλλιακή ατµόσφαιρα, την οποία υποτίθεται ότι προσπαθούν να αµαυρώσουν διάφορα κέντρα, που µάχονται τον Γιάννη Φιλιππάκη. Μόνο που ο αναβρασµός στην έδρα του Οµίλου στην οδό Ερατοσθένους και το γενικότερο κλίµα που έχει διαµορφωθεί κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη γραµµή της διοίκησης.