Με εµφανή παγωµάρα υποδέχθηκαν τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης τα φίλα προσκείµενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι «Αυγή» και «Εφηµερίδα των Συντακτών» κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετικά µήκη κύµατος, γεγονός που ανέδειξε τη σύγχυση, αλλά και τους προβληµατισµούς που προκάλεσε ο πρόσφατος ανασχηµατισµός στους κόλπους του στελεχιακού δυναµικού του κόµµατος. Στο πρωτοσέλιδο της επίσηµης φωνής του βασικού κυβερνητικού εταίρου φιγουράριζε µόνο ο πρωθυπουργός, σε ένα φωτογραφικό στιγµιότυπο µεγάλων διαστάσεων, να βαδίζει χαµογελαστός υπό τον, αν µη τι άλλο, γενικόλογο τίτλο «Μπροστά σε νέες µάχες».

Οσο για τα νέα ή τα παλαιότερα κυβερνητικά στελέχη, έλαµψαν διά της απουσίας τους, αφού η διευθυντική οµάδα της «Αυγής» απέφυγε οποιαδήποτε απεικόνισή τους στην πρώτη σελίδα, καταδεικνύοντας και το ξεκάθαρο δηµοσιογραφικό της µούδιασµα από τις επιλογές του πρωθυπουργού, στον οποίο και εστίασε αποκλειστικά. Με τον τρόπο αυτόν θέλησε ξεκάθαρα να αποφύγει να δώσει στίγµα µέσω περιπτώσεων όπως π.χ. της κ. Παπακώστα, που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή µε τις παραδόσεις της. Αντιθέτως, δινόταν έµφαση στο τρίπτυχο «συνέχεια - ανανέωση - διεύρυνση», το οποίο είχε δώσει ως γραµµή το Μέγαρο Μαξίµου σχετικά µε τις στοχεύσεις και τα µηνύµατα της κυβερνητικής αναδόµησης.

Από την πλευρά της, η «Εφ.Συν.» είχε τίτλο: «Κυβέρνηση για παιχνίδι στο Κέντρο», δίνοντας ξεκάθαρα βάση όχι στην όποια µελλοντική παραγωγή κυβερνητικού έργου, αλλά στις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα σε καθαρά κοµµατικό επίπεδο, δεδοµένης της ανάγκης αντιστροφής του αρνητικού κλίµατος που καταγράφεται για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις δηµοσκοπήσεις των τελευταίων µηνών και διεύρυνσης της εκλογικής δεξαµενής της Κουµουνδούρου.

Ως εκ τούτου, στην πρώτη σελίδα της εφηµερίδας εµφανίζονται οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου, Παπακώστα και Ζορµπά, που αποτέλεσαν την προσωποποίηση της συγκεκριµένης στρατηγικής. Μάλιστα, η στάση αυτή µεταφράζεται από τους γνωρίζοντες και ως µια έµµεση έκφραση δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος που διατηρούν στενούς δεσµούς µε τους επικεφαλής του εντύπου βρέθηκαν για τον έναν ή τον άλλο λόγο εκτός κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι η επικριτική αρθρογραφία αναφορικά µε τη µη υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη, ενώ στο ίδιο κάδρο τοποθετείται και ο µέχρι πρότινος υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός ότι, σε αντίθεση µε την «Αυγή», στο πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» δεν υπάρχει πουθενά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, επιλογή που συσχετίζεται προφανώς και µε τη γενικότερη ψυχική απόσταση που έχει δηµιουργηθεί µεταξύ της εφηµερίδας και του Μεγάρου Μαξίµου (όπως είχε γράψει η στήλη την προηγούµενη εβδοµάδα).