Συλλογική σύμβαση με θεσμικά και χωρίς λεφτά ετοιμάζεται να «δώσει» στην ΕΣΗΕΑ ο Λευτέρης Κρέτσος, αλλά θα «πάρει» την αύξηση του ωραρίου των εσωτερικών συντακτών από έξι ώρες που είναι σήμερα σε επτά ή οκτώ ώρες. Μόνο που η σύμβαση δεν θα είναι ακριβώς σύμβαση, αλλά θα περιέχει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Secret, και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αγγίζουν και εκδότες πλην Δημοσίου και διατάξεις στο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, αλλάζει το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών και εναρμονίζεται με αυτό που ισχύει στον δημόσιο τομέα, με τον εργοδότη να καταβάλλει εισφορές και μισθούς για διάστημα μηνών όσο και τα χρόνια εργασίας και μέχρι δώδεκα μήνες αδιάκοπα. Οι γονείς δημοσιογράφοι που εργάζονται σε δημόσια Μέσα θα μπορούν να λαμβάνουν μετά την υπογραφή της σύμβασης έως και πέντε μέρες άδεια για ασθένεια των τέκνων τους και οι γυναίκες δημοσιογράφοι άδεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ωστόσο, ενώ φαίνεται ότι στα θεσμικά υπάρχουν βελτιώσεις, αν και τα περισσότερα είχαν θεσμοθετηθεί από τις προηγούμενες ΚΥΑ, όπου εφαρμόζονταν οι παλιές συλλογικές συμβάσεις της ΕΣΗΕΑ, στο οικονομικό ζήτημα η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και δεν προχωρά ούτε καν σε ενεργοποίηση της ΚΥΑ που είχε υπογραφεί επί Νέας Δημοκρατίας και προέβλεπε ωριμάνσεις ανάλογα με τα χρόνια εργασίας.