Φωνές περί οικογενειοκρατίας και επιχείρησης απόλυτου ελέγχου της κρατικής τηλεόρασης από το Μέγαρο Μαξίμου ακούγονται στους κόλπους του Ραδιομεγάρου, ακόμη και από τις διάφορες φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: που εκφράζουν κατά βάση την εσωκομματική αντιπολίτευση), με φόντο τη διαρροή του ονόματος του επικρατέστερου «εκλεκτού» για το πόστο του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, αντί του Π.Τσούτσια.

Πρόκειται για τον προερχόμενο από την «Εφημερίδα των Συντακτών» Γιάννη Σμυρλάκη, ο οποίος είναι σύζυγος της πρώην υποψήφιας ευρωβουλευτού με το κυβερνών κόμμα και νυν υπεύθυνης του desk των ειδήσεων της ΕΡΤ, Αλεξάνδρας Χριστακάκη.

Όπως γράφει το Secret, ο Γιάννης Σμυρλάκης θεωρείται πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ενώ διατηρεί στενές επαφές με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μάλιστα, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, παρά την ανάληψη αυτού του κομβικού πόστου στην Αγία Παρασκευή, θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία του με την «ΕΦ.ΣΥΝ.», γεγονός που έχει προκαλέσει σειρά αρνητικών σχολίων.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή που έστειλε στον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Δρόσο, ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του προκατόχου του, Βασίλη Κωστόπουλου, την οποία αποκαλύπτει το Secret. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τούμπη, ο οποίος στο επίμαχο έγγραφο κάνει λόγο για ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να εγκρίνει μεικτές παραγωγές με ανεξήγητα υψηλό κόστος, γεγονός που, όπως επισημαίνει, αποδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου και σήμερα υφυπουργού, Λευτέρη Κρέτσου, στη συνεδρίαση που θα ενέκρινε τις αντίστοιχες εκπομπές.

Παράλληλα, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή, ο Γ. Δρόσος δεν διατύπωσε κανένα παράπονο για την εν γένει θητεία του, προκειμένου να δικαιολογήσει την έξοδό του από το πόστο που κατείχε, αλλά απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την αντικατάστασή του στις αρνητικές διαθέσεις που επέδειξε στο πρόσωπό του η πλευρά του Λ. Κρέτσου. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Τούμπη, ο αντικαταστάτης του είναι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του υφυπουργού.

Ωστόσο, το πλέον σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τις αναφορές του κ. Τούμπη περί άνωθεν και εξωθεσμικών εντολών και πρακτικών που λειτουργούσαν σε βάρος του συμφέροντος της ΕΡΤ, καθώς και με την πρόθεσή του να ζητήσει -όπως σημειώνει- τον έλεγχο της Πολιτείας για όλα τα θέματα τα οποία χειρίστηκε.