H χαμηλή κυκλοφορία, το κόστος έκδοσης, αλλά και η κρίση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της διευθυντικής ομάδας της «Αυγής» και του Μαξίμου βάζουν μπροστά το σενάριο μετατροπής της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς αποκλειστικά σε κυριακάτικο φύλλο. Δεδομένου ότι η καθημερινή έκδοση δεν πουλάει παραπάνω από 1.000 φύλλα και υπάρχουν πλέον μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, επανέρχονται τα σενάρια περί επανασχεδιασμού του φύλλου. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υποβόσκει μια αντιπαράθεση για τον χαρακτήρα της εφημερίδας, ιδίως τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση.

Πάντως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημοσίευση της δημοσκόπησης της Public Issue, η οποία έδειξε κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ραγδαία φθορά της εικόνας του πρωθυπουργού και (κυρίως) πλειοψηφικό αίτημα για εκλογές. Στο Μαξίμου χρεώνουν τη δημοσίευσή της στο Νο 2 της εφημερίδας και πρώην συνεργάτιδα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, Κάκη Μπαλή, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον είδε τη μέτρηση αφότου είχε τυπωθεί το επίμαχο φύλλο. Βεβαίως, από τη διεύθυνση της εφημερίδας διευκρινίζουν ότι εδώ και καιρό υπάρχει συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία και επισημαίνουν ότι το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, έλεγε δημόσια ότι η Αυγή «έκοψε» τη δημοσκόπηση, επειδή δεν ήταν καλά τα ποσοστά για την κυβέρνηση.

Πάντως, συνομιλητές του σημερινού διευθυντή της εφημερίδας, Κώστα Νικολακάκου, επισημαίνουν πως ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα ευρήματα, τα οποία σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους «μπορεί να ήταν δυσάρεστα, αλλά θα έλυναν τα χέρια του Τσίπρα για δομικές αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες για αντικατάσταση του Κώστα Νικολακάκου, ο οποίος δεν έχει καμία πρόσβαση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αντιθέτως, είναι πιο κοντά στην ομάδα των «53». Η ανησυχία είναι διάχυτη στον τρίτο όροφο της Αγίου Κωνσταντίνου 12, καθώς οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα βλέπουν ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από την πλευρά του κόμματος και πολύ περισσότερο ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία των οικονομικών της «Αυγής», άρα και της μισθοδοσίας τους. Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά της εφημερίδας σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την ετήσια επιχορήγηση που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και ο βασικός της μέτοχος.

Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Δευτέρας οι συντάκτες έκαναν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις. Η διεύθυνση της εφημερίδας επικαλέστηκε την καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στον ΣΥΡΙΖΑ, μέρος της οποίας πηγαίνει και στην εφημερίδα για τα έξοδά της. Δόθηκε η διαβεβαίωση στους συντάκτες ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, παράλληλα με την καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας, θα δοθούν και τα οφειλόμενα (ενάμισης μισθός) και χωρίς άλλες αναταράξεις η συνέλευση έληξε, αφού άπαντες συμφώνησαν με τη συγκεκριμένη διευθέτηση.