Στα 111 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου της «Καθημερινής» το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εκδοτική εταιρεία ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς να εγκαταλείψει το χρηματιστήριο.

Στη συνέχεια, όπως συνέβη και με τον ΔΟΛ, θα σταματήσει να δίνει… λογαριασμό για τις κινήσεις της στον εκδοτικό τομέα και για τα δάνεια που λαμβάνει, από τη στιγμή που θα έχει διαγραφεί από το ΧΑΑ.

Πριν όμως φτάσουμε στη συγκεκριμένη απόφαση, η διοίκηση της εταιρείας είχε φροντίσει να μετατοπίσει τις δανειακές της υποχρεώσεις σε βάθος 5ετίας. Ο όμιλος της «Καθημερινής» έλαβε ενυπόθηκο ομολογιακό δάνειο 36 εκατομμυρίων ευρώ από τις συστημικές τράπεζες, εξέλιξη που έχει ενοχλήσει, εκτός των άλλων, και τη σημερινή κυβέρνηση. Το δάνειο χορηγήθηκε στη θυγατρική «Καθημερινές Εκδόσεις» στις 21 Ιανουαρίου, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές και την αλλαγή της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που υπήρξε από την εταιρεία του Αριστείδη Αλαφούζου, το προεκλογικό ομολογιακό δάνειο που έλαβε η εκδοτική εταιρεία κάλυψε βραχυπρόθεσμες ανάγκες σχεδόν κατά 28 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ ο όμιλος είχε βραχυπρόθεσμες οφειλές 55,8 εκατομμυρίων ευρώ, στο τέλος του Μαρτίου αυτές μειώθηκαν στα 27,9 εκατομμύρια ευρώ. Με την κίνηση αυτή, οι υποχρεώσεις της «Καθημερινής» μετατέθηκαν χρονικά στο 2020, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σύνολο του μακροπρόθεσμου δανεισμού από 48 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2014 σε 83,6 εκατομμύρια στο τέλος του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό, η «Καθημερινή» πριν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πήρε μια πολύ βαθιά ανάσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά το ενυπόθηκο ομολογιακό δάνειο των 36 εκατομμυρίων ευρώ, οι υποχρεώσεις του ομίλου στις τράπεζες ανέρχονται πλέον σε 549 εκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη χρονιά αυξάνονται κατά 2,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 κατά 4,6 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 κατά 7,1 εκατομμύρια ευρώ, το 2019 κατά 5,8 εκατομμύρια ευρώ και από το 2020 και μετά εκτινάσσονται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο μισός δανεισμός της «Καθημερινής» οφείλεται στις ναυτιλιακές εταιρείες του ομίλου και φτάνει τα 63 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 43 εκατομμύρια είναι σε βάθος χρόνου…

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί και η πληροφορία ότι ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, δείχνει ενδιαφέρον για επιχειρηματική εμπλοκή στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας. Απολύτως λογική εξέλιξη, αφού ο καλός δημοσιογράφος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι αφοί Αλαφούζοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να «τρέξουν» το μαγαζί που έχει φτιάξει ο Αριστείδης Αλαφούζος.