Με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών, τα ιδιωτικά κανάλια γλυτώνουν την πληρωμή των 24 εκατ. ευρώ από τη χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων. Εναντίον της πράξης βεβαίωσης που είχαν εκδώσει οι Εφορίες κατέθεσαν προσφυγή το Mega και ο ΣΚΑΪ. Οι δύο σταθμοί κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα για «τυπικούς λόγους», αλλά μέχρι και την οριστική εκδίκαση της προσφυγής τους δεν θα πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή τροποποιεί το παλαιό άρθρο 48 του Κ.Ν. 2190/1920 περί ανώνυμων εταιρειών. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να προβαίνει σε λύση ανώνυμης εταιρείας στην περίπτωση που αυτή έχει παραβιάσει τις προϋποθέσεις οι οποίες είναι:

«Η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση έπειτα από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον αν:

α) κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το κεφάλαιο που ήταν καταβλητέο, ολικά ή μερικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού, β) η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο, γ) το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα, δ) η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, προς καταχώρηση, οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον τριών συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση».

Ακολούθως, ορίζει ότι «έννομο συμφέρον για τη λύση της εταιρείας έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης ή η κατά περίπτωση αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή». Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο Νίκος Παππάς δύναται να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου. Ετσι, αν η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση, μπορεί να ρίξει «μαύρο» στην υπερχρεωμένη και ζημιογόνο επιχείρηση του Φαλήρου. Πέρα, όμως, από τον υπουργό Επικρατείας, με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξει παρέμβαση και από την Περιφέρεια Αττικής. Τη στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει διάθεση να ξεκαθαρίσει το αρρωστημένο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο ΣΚΑΪ και οι οικονομικές επιδόσεις του αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για να γίνει η αρχή.