Με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να καταγράφει μεγάλη άνοδο και την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, οι αγορές χειροκροτούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την ίδια ώρα που οι αναλύσεις των ξένων επενδυτικών οίκων καλωσορίζουν την προοπτική μίας κυβέρνησης σαφώς φιλικότερης για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί από τότε που το πρακτορείο ξεκίνησε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία (ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν όταν οι τιμές τους ενισχύονται).

Η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος την οποία επιχειρεί ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ, φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ξένοι αναλυτές τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τους λόγους πίσω από την εκρηκτική άνοδο των ελληνικών αγορών.



«Έπειτα από μία συντριπτική ήττα για το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, με 23,7%, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πιθανώς μέσα στον Ιούνιο. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε θέση να κερδίσει την εξουσία, έπειτα από το ποσοστό του 33,2% που κέρδισε στις ευρωπαϊκές εκλογές», σημειώνει ο Σμίντινγκ. Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Η κεντροδεξιά πιθανότατα θα προστατεύσει τα βασικά επιτεύγματα του σκληρού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και θα αυξήσει την ανάπτυξη μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης και της απορρύθμισης».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Capital Economics. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προκηρύξει γενικές εκλογές έπειτα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρω-εκλογές. Αυτές πιθανότατα θα λάβουν χώρα στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και προς την Ευρώπη από το ΣΥΡΙΖΑ».



«Η αγορά τώρα θα πανηγυρίσει την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ελπίζοντας ότι μια νέα κυβέρνηση θα στρέψει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προς μία πιο φιλική για την ανάπτυξη κατεύθυνση, ενώ θα είναι πολύ καλύτερη για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και οι άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζονται», αναφέρει στη δικιά της ανάλυση η Pantelakis Securities.



Για το έγκυρο site Politico, πάντως, η Ελλάδα είναι το πρώτο κομμάτι του ντόμινο που πέφτει μετά τις ευρω-εκλογές (η Ιταλία πιθανολογείται ότι θα είναι το δεύτερο κομμάτι του ντόμινο, αφού η άνοδος του Σαλβίνι ενδέχεται να οδηγήσει και αυτή τη χώρα σε πρόωρες κάλπες). «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφότου το ακροαριστερό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές(…). Κάποιοι εκτίμησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε πολιτικό κεφάλαιο με τη συμφωνία για το όνομα της Β. Μακεδονίας. Ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγραψε στο Twitter: ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε με τις Πρέσπες’. Όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι η συμφωνία για το όνομα δεν οδήγησε σε άνοδο της άκρας δεξιάς, αλλά του κέντρου. Οι εθνικές εκλογές θα έπρεπε να γίνουν έως το Φθινόπωρο έτσι και αλλιώς. Τώρα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στις 23 ή στις 30 Ιουνίου, λένε Έλληνες αξιωματούχοι».