Να λοιπόν που οι καταγγελίες χιλιάδων Ελλήνων συνταξιούχων επιβεβαιώνονται αναφορικά με τις παράνομες κρατήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις.

Εγγραφο-βόμβα του Συνηγόρου του Πολίτη επιβεβαιώνει ότι έγιναν παράνομες περικοπές σε 350.000 επικουρικές συντάξεις και πραγματοποιήθηκε λανθασμένος επανυπολογισμός σε άλλες 800.000 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 242726/24732/2019 έγγραφο, κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, «η ανεξάρτητη Αρχή, απαντώντας σε ερώτημα-αίτημα του συνταξιούχου κ. Απόστολου Καραπιδάκη, παραδέχεται πως πράγματι έγιναν παράνομες περικοπές σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και λανθασμένος επανυπολογισμός τους, προς υλοποίηση του Αρθρου 96 του Νόμου Κατρούγκαλου».

Το έγγραφο αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη τονίζει: «Οι πολίτες που έχουν προσφύγει στην Αρχή αναφέρουν ότι, ενώ η επικουρική σύνταξή τους έχει μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά, μετά την εφαρμογή του Αρθρου 96 του Ν. 4387/2016, για τη μείωση του Ν. 4093/2012 λαμβάνεται υπόψη το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως είχε πριν τον Ν. 4387/2016.

Αυτό έχει ως συνέπεια η ποσοστιαία μείωση του Ν. 4093/2012 να γίνεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, που δεν λαμβάνει ο συνταξιούχος, εφόσον το μέρισμα ή η επικουρική σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό αυτού του συνολικού ποσού σύνταξης είναι πλέον μειωμένη. Γίνεται δηλαδή ποσοστιαία μείωση επί ενός μη πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού, γεγονός που προκαλεί την εύλογη αμφιβολία των πολιτών ως προς την ορθή εφαρμογή του νόμου».

Η ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει: «Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ενδελεχώς από τους φορείς σας ο τρόπος εφαρμογής των μειώσεων του Ν. 4093/2012 στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων, ιδίως μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 και τις μειώσεις που επέφερε στις επικουρικές συντάξεις και συναφώς, και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες που έχουν ζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του νόμου από τη διοίκηση».

Να τονιστεί ότι επανειλημμένα η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου έχει επισημάνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «οι κρατήσεις που γίνονται σε κύριες και επικουρικές πρέπει και επιβάλλεται εκ του Συντάγματος να είναι αυτές που καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία».


ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ


Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ ειδικών και υπουργείου Εργασίας, αλλά και μεταξύ του Συνηγόρου του Πολίτη και του υπουργείου, «για το αν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων είναι νόμιμες».

Η μία πλευρά λέει ότι «είναι άκυρες οι μειώσεις έως και 55% που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 σε 350.000 επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν εφαρμόστηκε η σχετική απόφαση, αλλά ένας άλλος μαθηματικός τύπος, χειρότερος, που αποφασίστηκε αφότου εκδόθηκε η απόφαση για τις μειώσεις και μάλιστα σε κλειστή σύσκεψη της 29/6/2016, ενώ η απόφαση είχε βγει από τις 7/6/2016». Από πλευράς οικονομικών αναλυτών και εργατολόγων «τίθεται θέμα παράνομων μειώσεων, όχι μόνο για τις επικουρικές 350.000 συνταξιούχων που είχαν κούρεμα με τον Νόμο Κατρούγκαλου έως και 55%, αλλά και για άλλους 800.000 συνταξιούχους, που είχαν επανυπολογισμό και μικρότερη επικουρική».

Κατά τους ειδικούς, «η μείωση δεν εφαρμόζεται, καθώς τους καταβάλλεται προσωπική διαφορά, και οι επικουρικές των 350.000 συνταξιούχων που είχαν μείωση αλλά και των 800.000 που έχουν μικρότερη επικουρική, αλλά γλυτώνουν τις μειώσεις λόγω προσωπικής διαφοράς, επανυπολογίστηκαν με μαθηματικό τύπο που δεν προβλέπει η υπουργική απόφαση».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ