Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει με σημαντικό προβάδισμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ωστόσο, η σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η UBS, υπό τον τίτλο 'Greek debt and the elections" (ελληνικό χρέος και εκλογές), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, υπενθυμίζοντας ότι για να εκλεγεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα θα απαιτηθούν τουλάχιστον 180 ψήφους.

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των ψήφων, τότε η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αυξάνεται κατακόρυφα.

Εκτός όμως των πολιτικών εξελίξεων, η UBS επισημαίνει ότι τις προοπτικές τις χώρας θα τις καθορίσει η οικονομία και ιδιαίτερα η δημοσιονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν θέσει ισχυρά κίνητρα για τη δημοσιονομική συμμόρφωση της χώρας, καθώς με μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη, το δημόσιο χρέος, ως λόγος του ΑΕΠ, θα μειωθεί γρήγορα.

Ακόμη και σε περίπτωση μιας μέτριας παγκόσμιας ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 2020 (με τη συνεισφορά της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 2%), ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
Ωστόσο, σε μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση, η UBS αναμένει ότι το χρέος προς ΑΕΠ θα είναι σε παρόμοια επίπεδα τα επόμενα σε πέντε χρόνια και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων πιθανότατα θα εξαντληθεί, απαιτώντας περαιτέρω στήριξη από τον ESM.

Παρ 'όλα αυτά, η σταθερή λαϊκή υποστήριξη του ευρώ και η σχέση που έχει κερδίσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της θα πρέπει να εξασφαλίσει την παροχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ακόμη και αν απαιτηθεί δημοσιονομική προσαρμογή σε περίπτωση σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης.