Η συνολική φορολογική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα παρέμενε αμετάβλητη αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα βελτιωνόταν κατά πέντε θέσεις με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των προτάσεων των δύο κομμάτων για τη φορολογία από το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών) και το Tax Foundation, με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τη σύνταξη του διεθνούς Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας (International Tax Competitiveness Index).

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση το ΚΕΦίΜ, σήμερα βρίσκεται στην 29η θέση από τις 35 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική της ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για μια επίδοση που αντανακλά τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης τόσο στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, όσο και στην επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές νέων επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Ακόμη, τα μη ρεαλιστικά επίπεδα φορολόγησης επηρεάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας καθώς δημιουργούν κίνητρα για φοροδιαφυγή και άλλου είδους παρακάμψεις των επίσημων κανόνων του κράτους.

Το ΚΕΦίΜ συνεργάστηκε με το Tax Foundation, συνέλεξε στοιχεία για τις προεκλογικές προτάσεις των δύο κομμάτων και εκτιμά πως αν εφαρμοζόταν σήμερα το φορολογικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ η συνολική θέση της Ελλάδας ως προς τη φορολογική της ανταγωνιστικότητα δεν θα άλλαζε σε τίποτα, ενώ αν εφαρμοζόταν σήμερα το φορολογικό σχέδιο της ΝΔ, η Ελλάδα θα ανέβαινε στην 24η θέση, σκαρφαλώνοντας δηλαδή 5 θέσεις.

Από τη σύγκριση των δύο προγραμμάτων στις επιμέρους κατηγορίες προκύπτουν τα ακόλουθα αποκαλυπτικά αποτελέσματα:
  • Στην εταιρική φορολόγηση, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα ανέβαινε κατά 8 θέσεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 15 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στη φορολόγηση εισοδήματος, η Ελλάδα θα αναβαθμιζόταν κατά 4 θέσεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 7 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στους φόρους κατανάλωσης, η θέση της χώρας θα παρέμενε αμετάβλητη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανέβαινε κατά 3 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στους φόρους ιδιοκτησίας, η φορολογική ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν κατά 2 θέσεις με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά 7 θέσεις με το πρόγραμμα της ΝΔ.
  • Στους κανόνες φορολόγησης κερδών από το εξωτερικό η θέση της χώρας θα παρέμενε αμετάβλητη και με τα δύο προγράμματα.