Οι προσφορές για το επταετές ομόλογο ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, ενώ το Δημόσιο αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.

Tο επιτόκιο του νέου 7ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,9% και το κουπόνι στο 1,875%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι που έχει πετύχει το ελληνικό Δημόσιο για ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Οι προσφορές για το επταετές ομόλογο προήλθαν από 335 επενδυτές, με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Στην κορυφή της ζήτησης ήταν η Βρετανία, ενώ το 84% των προσφορών κατανέμεται εκτός Ελλάδος.

Με βάση τον τύπο των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Είναι αξιοσημείωτη η ποιοτική ανάλυση των προσφορών. Κατ’ αρχήν ενισχύθηκε η παρουσία των ασφαλιστικών ταμείων που από το 4% στο προηγούμενο 7ετές (Φεβρουάριο 2018) ανέβηκαν στο 9% τώρα.

Επίσης, μειώθηκαν τα hedge funds που από το 11% πήγαν στο 10%.

Τέλος, εξαιρετική σημασία έχει η γεωγραφική διασπορά των προσφορών για το ομόλογο καθώς οι «βόρειοι» επενδυτές που θεωρούνται και πιο αυστηροί ενίσχυσαν την συμμετοχή τους στο 11% από το 6%.

Για χάρη σύγκρισης, υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018, το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη και η συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%. Οι προσφορές τότε είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές, εκ των οποίων το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Με ένα tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Ο πρωθυπουργός με την ανάρτησή του στα αγγλικά – με προφανή στόχο το μήνυμα στις αγορές – συγχαίρει τον ΟΔΔΗΧ και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιτυχία στην έκδοση του ομόλογου με επιτόκιο 1,9% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον ΟΔΔΗΧ και στο υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,9%. Αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος».