Είναι δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και γενικότερα η κυβέρνηση φυσικά και θα συμμορφωθεί με οποιαδήποτε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις συντάξεις, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

«Βασικές μας προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες είναι να προχωρήσουμε στη μείωση των εισφορών για τις συντάξεις που και αυτό βέβαια εξαρτάται από τι δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί ή δεν θα δημιουργηθεί από την απόφαση του ΣτΕ ως προς το χρονικό ορίζοντα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 25%. Αυτό θα βοηθήσει άμεσα και την ενίσχυση της απασχόλησης και στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος που βάζουν στην τσέπη σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι» συνέχισε ο ίδιος.

Για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, είπε ότι φτάνουν τις 400 χιλιάδες, αν υπολογιστούν κύριες, επικουρικές, τα εφάπαξ και ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας.

«Η μέση αναμονή υπερβαίνει δυστυχώς τα 2 χρόνια. Υπάρχει μια χαοτική κατάσταση στα καταστήματα του ΕΦΚΑ. Η τεχνολογία είναι πεπαλαιωμένη. Ακόμα έχουμε χειρόγραφες διαδικασίες μετακίνησης φακέλων. Όλα αυτά ο υπουργός και εγώ θέλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με την δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που στοχεύουμε από το καλοκαίρι του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν απόλυτα αυτοποιημένα. Και αυτό να επεκταθεί ώστε σε δύο χρόνια να καλύπτει το 90% των συντάξεων.» 

Ο κ. Μηταράκης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι πάντα θα υπάρχουν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις έκδοσης σύνταξης που θα απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση.

Τέλος, για τις επικουρικές επανέλαβε ότι η πρόταση θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα αφορά μόνο νέους εργαζόμενους που δουλεύουν για πρώτη φορά μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Η σύνταξή πλέον θα κεφαλαιοποιείται, δηλαδή ο εργαζόμενος που καταβάλει κάθε μήνα πχ 100 ευρώ για την επικουρική του σύνταξη αυτά μπαίνουν σε ατομικό λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του ασφαλισμένου. Δεν τα παίρνει το ασφαλιστικό ταμείο να τα χρησιμοποιήσει για κάτι άλλο. Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να παράσχει επενδυτικά προϊόντα στους κατόχους επικουρικής σύνταξης κατ' επιλογή του ασφαλισμένου» κατέληξε.