Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Αναμένω ότι αυτό θα γίνει τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου», πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κίνηση αυτή, την οποία θα αποστείλει στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Στη συνέχεια, εναπόκειται στην κυβέρνηση να καταθέσει τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθεί, αφού δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ (και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος). Ωστόσο η πλήρης κατάργηση θα άρει και τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος πάντως εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί νέα τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά προβλέπουν μάλλον το αντίθετο, δηλαδή επιστροφή κεφαλαίων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυνατότητα επανεξαγωγής τους.

Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό τονίζοντας ότι η χώρα επιστρέφει με βήμα ταχύ στην κανονικότητα.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως τα capital controls θα αρθούν πλήρως, ήρθαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και φεύγουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε, επίσης, πως ήταν το τίμημα για το ότι ήρθε στην εξουσία μια ανεύθυνη κυβέρνηση και πρόσθεσε όσο πιο γρήγορα φύγουν τα capital controls, τόσο πιο έντονη θα είναι η ώθηση στην ανάπτυξη