Σε χαμηλό διμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η ανησυχία για την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έστρεψε τους επενδυτές προς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1%. Είχαν προηγηθεί απώλειες κατά 2,5% την Παρασκευή, η χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέχρι στιγμής το 2019, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την ένταση με την Κίνα λέγοντας ότι θα επιβάλλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισεκ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο δείκτης των εταιριών εξόρυξης και άλλων πρώτων υλών ηγείτο των απωλειών, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των μετάλλων ύστερα από την υποχώρηση σε ιστορικό χαμηλό του κινεζικού γιουάν στη διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, γεγονός που έκανε ακριβότερο για τη χώρα που έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση χαλκού στον κόσμου να αγοράζει μέταλλα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1% και ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,8%.