Το σχέδιο διάσωσης που θα επαναφέρει την ΔΕΗ σε ρυθμούς κανονικότητας και θα επηρεάσει το λιγότερο δυνατόν τους καταναλωτές σχεδιάζει πυρετωδώς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα βασικά του σημεία, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι τα εξής: Στροφή στην «πράσινη ενέργεια» κλείνοντας λιγνιτικές μονάδες, εθελούσια έξοδος και κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επίσης, το υπουργείο Ενέργειας ψάχνει τρόπους με τους οποίους δεν θα επηρεαστεί η έκπτωση συνέπειας 10%, βάζει ιδιώτες παίκτες στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ δεν πρόκειται να φανούν στην τσέπη των καταναλωτών οι αυξομειώσεις από τα τιμολόγια ρεύματος.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην «τιμωρηθούν» οι συνεπείς πολίτες και κατ’ επέκταση εκείνοι που, παρά τους μειωμένους μισθούς και τις χαμηλές συντάξεις, συνεχίζουν να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Ωστόσο, αν τελικά χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση στην έκπτωση -κάτι για το οποίο το ΥΠΕΝ επιδιώκει να μη συμβεί-, το σενάριο αυτό θα γίνει είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων είτε με το όριο κατανάλωσης.

Στο κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών, τον ίσως μεγαλύτερο βραχνά της ΔΕΗ, το υπουργείο πρόκειται να λάβει σκληρά μέτρα. Ηδη έχει ξεκινήσει να δρομολογείται συγκεκριμένη ρύθμιση που θα περιλαμβάνει από αποκοπές ρεύματος μέχρι κατασχέσεις π.χ. πολυτελέστατων σπιτιών που είχαν υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι οφειλέτες της ΔΕΗ έχουν «χωριστεί» σε τέσσερις κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά όσους διέκοψαν για διάφορους λόγους την ηλεκτροδότησή τους, η δεύτερη περιλαμβάνει καταναλωτές που έκαναν «μεταγραφή» σε άλλο πάροχο, η τρίτη εταιρίες που άλλαξαν ΑΦΜ αλλά συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους και η τέταρτη αφορά πελάτες που αποκλείστηκαν από τη ΔΕΗ. Πρώτοι στο μικροσκόπιο θα μπουν πάντως οι καταναλωτές που έχουν οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ, οι οποίοι είναι περίπου 70.000 τελικοί πελάτες – πράγμα που σημαίνει εισπράξεις τουλάχιστον 700.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται αναπροσαρμογή στα κλιμάκια, με πιθανή αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενώ δεν αποκλείεται και η απόφαση επιβολής ρήτρας CO2.

Σύμφωνα με το μοντέλο που μελετάται αυτή τη στιγμή, τα δύο βασικά σενάρια με τα οποία θα επιχειρηθεί να «εξουδετερωθεί» η αύξηση των τιμολογίων είναι η διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέτρο το οποίο έχει κοστίσει στη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ.