Συνεχείς οι θετικές εκπλήξεις από το φορολογικό νοµοσχέδιο. Ιδίως για εισοδήµατα, επιδόµατα, ακίνητα και κοινωνικές οµάδες.

Οι πλέον ωφεληµένοι της µείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες. Μάλιστα, για τη δήλωση 2020 το 2021, το όφελος θα είναι διπλό, καθώς θα συµψηφίσουν την προκαταβολή φόρου 100% για τη χρήση 2020 µε το εκκαθαριστικό για τα φετινά εισοδήµατα.

Η προκαταβολή θα υπολογιστεί µε βάση τον φόρο που θα προκύψει από τη σηµερινή κλίµακα, δηλαδή θα είναι υψηλότερη από τον φόρο που θα υπολογιστεί µε την κλίµακα του 2021. Αλλαγές, όµως, θα υπάρξουν και στα ακίνητα, µε σηµαντικότερες την έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις και την αναστολή για τρία έτη του φόρου υπεραξίας στις µεταβιβάσεις.

Ειδικότερα:

1. Εκπτωση φόρου µέσω του εισοδήµατος, ίση µε το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθµιση των κτιρίων. ∆ηλαδή, αν κάποιος ιδιοκτήτης προχωρήσει σε εργασίες θερµοµόνωσης ή επισκευής του ακινήτου του µε κόστος 5.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου µέσω εισοδήµατος 2.000 ευρώ.
Αν έχει κόστος 8.000 ευρώ, θα έχει 3.200 ευρώ έκπτωση. Εκπτωση, η οποία µπορεί να συµψηφίζεται και µε χρέη στην Εφορία.

2. Αναστολή ΦΠΑ: Η ρύθµιση αυτή αφορά την ελάφρυνση έως και το 2022 στις µεταβιβάσεις νεόδµητων ακινήτων. Τώρα επιβάλλεται σε κάθε µεταβίβαση νεόδµητου ακινήτου ΦΠΑ µε συντελεστή 24% µε εξαίρεση πάντα την πρώτη κατοικία.

3. Ο φόρος υπεραξίας κατά τις µεταβιβάσεις ακινήτων δεν θα επιβληθεί για τρία έτη.

4. Μείωση των δικαιολογητικών, που είναι 27.

5. Πλέον, ηλεκτρονικά πληρώνεται ο φόρος µεταβίβασης ακινήτων. Πωλητής και αγοραστής, κατά τη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου, υποβάλλουν τη δήλωση στην αρµόδια ∆ΟΥ, η οποία την ελέγχει και εκδίδει τη σχετική ταυτότητα πληρωµής για την καταβολή του φόρου. Μόλις υποβληθεί η δήλωση, οι ενδιαφερόµενοι παραλαµβάνουν το αντίγραφο από την αρµόδια ∆ΟΥ, µαζί µε την ταυτότητα οφειλής.

Η πληρωµή, τώρα, του φόρου γίνεται στις τράπεζες αποκλειστικά και µόνο και στη συνέχεια, ο αγοραστής θα υποχρεούται στην έκδοση του αποδεικτικού καταβολής του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, µε την οποία θα αποδεικνύεται η πλήρης εξόφλησή του.

Επίσης, δεν χρειάζεται η προσκόµιση του αποδεικτικού στην αρµόδια ∆ΟΥ για την παραλαβή αντιγράφου της δήλωσης. Η µόνη υποχρέωση του συµβολαιογράφου είναι η προσάρτηση του αποδεικτικού καταβολής στο συµβολαιογραφικό έγγραφο που συντάσσει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», 28/09/2019