Ανατροπές έρχονται στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, καθώς αλλάζει το ποσό και έρχεται ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Στην κυβέρνηση θέλουν το όλο σύστημα να εξορθολογιστεί. Τις αλλαγές αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών μελετούν αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το επίδομα ήταν άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ επί Σαμαρά, για να πέσει στα 50 εκατ. επί Τσίπρα. Tώρα θα αυξηθεί. Οι αλλαγές θα αφορούν τα εξής:

1. Νέα γεωγραφικά κριτήρια.

2. Διαφορετική διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

3. Θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

4. Θα υπάρχουν και περιουσιακά. Ηδη τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησαν ανοιχτό το θέμα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα, η φράση «Εντός του 2019 έχουμε υπεραπόδοση Προϋπολογισμού. Θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα» δίνει νέα εξέλιξη στο θέμα. Γιατί λοιπόν αλλάζουν όλα;

Κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρέπει:

1. Να τονωθούν με μεγαλύτερα ποσά περισσότερα νοικοκυριά.

2. Να βοηθηθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

3. Να στηριχθούν οικογένειες με μικρή ακίνητη περιουσία.

4. Να στηριχθούν νοικοκυριά που μένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές.

5. Να στηριχθούν οικογένειες που καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο από άλλους λόγω γεωγραφικών κριτηρίων. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θέλει να χορηγεί το φθηνό πετρέλαιο στους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση.

Επίδομα δικαιούνται:

1. Αγαμοι φορολογούμενοι με συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, με αστική ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

2. Εγγαμοι αλλά και όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ.

Το όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. 3. Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.

Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Χάνουν το επίδομα όσοι έχουν Ι.Χ. άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη.

Επίσης όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι και όσοι έχουν άνω των 2 Ι.Χ. Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή χονδρικής αυξήθηκε στα 916,9 ευρώ ανά 1.000 λίτρα από 902 ευρώ που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.

Από αυτή την τιμή βγαίνει ο ειδικός φόρος του πετρελαίου κίνησης (410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα) και προστίθεται ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης (280 ευρώ ανά 1.000 λίτρα) προκειμένου να προκύψει η τιμή λιανικής (μαζί με τον ΦΠΑ και το κέρδος του εμπόρου, εννοείται). Πέρυσι, αυτή την εποχή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 945,555 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Τώρα θα κινείται κάτω του 1 ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», 28/09/2019