Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».

Μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από το σύνολο των 75,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2019.

Ο κ. Πέτσας είχε πει χαρακτηριστικά για το σχέδιο «Ηρακλής» πως «τονίζουμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης έχει στόχο να βελτιώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων που κλήθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες με συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».

Ένα ακόμα ζητούμενο είναι ο εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα να ικανοποιεί τόσο τις τράπεζες όσο και τις εποπτικές Αρχές, λαμβάνοντας έγκριση στην πράξη και από τις δύο πλευρές.

Ο SSM έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλή», καθώς επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατόν όσο περισσότερα «κόκκινα» δάνεια μπορούν.

Τον νέο νόμο που θα θεσμοθετήσει το APS θα συνοδεύσει και ένας δεύτερος, ο οποίος θα εκσυγχρονίζει την κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγές, ενώ θα προάγει διατάξεις και για τις μικροπιστώσεις.

Οι τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η μεγαλύτερη πρόκληση του τραπεζικού συστήματος είναι η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η προσπάθεια αυτή – όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει στο παρελθόν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τη Διαχείριση Θεόδωρος Καλαντώνης – είναι «θηριώδης» και έχει οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς από τα 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 έχουν υποχωρήσει στα περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ σε μια δύσκολη μάλιστα για την οικονομία περίοδο, όπως έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη, αποτελεί επιτυχία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, και κινείται στον στόχο που έχει να επιστρέψει στην κανονικότητα και να αφιερωθεί με όλες τις δυνάμεις στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι στο τέλος του 2021 τα ΜΕΔ να διαμορφωθούν σε επίπεδο σημαντικά κάτω των 30 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε τράπεζα ακολουθεί τη δική της στρατηγική, ενώ θα μπορεί πλέον να εκμεταλλευθεί συμπληρωματικά και το «Σχέδιο Ηρακλής» που εγκρίθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από την ΕΕ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους οίκους αξιολόγησης

Προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής».

Η Moody’s και η DBRS μετά και τα εύσημα της Fitch την περασμένη Παρασκευή, δίνουν επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και των τραπεζών.

Η S&P αναμένεται να δώσει τη δική της ετυμηγορία σε μία εβδομάδα, στις 25 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγησή της για τη χώρα.