Σπάνε και πάλι τα ρεκόρ τα ομόλογα - Ιστορικά χαμηλά άγγιξε η απόδοση του 10ετους
Την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα εκδηλώνουν οι επενδυτές μέσα από το έντονο ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά ομόλογα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 1,26% με πτώση της τάξης του 5,6% από χθες, ενώ στα άρια του… 0,5% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου με ισχυρή πτώση της τάξης του 15% από χθες. Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν και οι υπόλοιπες διάρκειες, με το 15ετές να διαμορφώνεται στο 1,74%, το 20ετές στο 2,049% και το 25ετές στο 2,23%.
Το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors την Παρασκευή.
Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου, ενώ εχθές ο μικρότερος οίκος Scope Ratings προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, διατηρώντας μάλιστα την προοπτική θετική, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση.
Handelsblatt : Οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα
Σήμερα η Handelsblatt εκθείασε το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως "οι επενδυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ελληνικά ομόλογα»
H εφημερίδα κάνει λόγο «για θεαματικές αποδόσεις αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόταν η χώρα αρχές του 2012, όταν επενδυτές και μίντια αναφέρονταν σκωπτικά στα ελληνικά ομόλογα σαν «ουζο-ομόλογα», ένας υπαινιγμός για την απόδοση των δεκαετών ομολόγων, η οποία τότε με 40% ήταν τόσο υψηλή όσο και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο ελληνικό εθνικό ποτό.
Όποιος ήθελε τότε να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα έπρεπε να έχει γερά νεύρα και να του αρέσει η ανάληψη ρίσκου. Αυτό φάνηκε με το ΄κούρεμα’ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Τότε οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές πήραν νέα ομόλογα στη θέση των ελληνικών ομολόγων τους που είχαν τη μισή αξία».
«Η επόμενη παρτίδα αγωνίας ξεκίνησε στις αρχές του 2015 με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα με τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στους δανειστές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάλι πάνω από 25%. Τώρα οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Αθήνα. Ο εκλεγμένος στις αρχές Ιουλίου Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα φιλικό οικονομικό πρόγραμμα. Θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Η εφημερίδα, όπως αναφέρει η DW σημειώνει ακόμα πως «ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει το φιλόδοξο στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα μέχρι το 2021 στην κατηγορία των αξιόπιστων οφειλετών. Κλειδί για μια μεγαλύτερη φερεγγυότητα είναι κυρίως η σταθεροποίηση των κλονισμένων τραπεζών». Η HB καταλήγει πως «οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα μπορούσε να φθάσει και πάλι στην Α’ Εθνική».