Σε στρατηγική επένδυση ύψους 350 εκατ. λιρών (περίπου 400 εκατ. ευρώ) προχώρησε η Banco Santander στην fintech Ebury,  κορυφαία fintech στο χώρο του συναλλάγματος και των διεθνών πληρωμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η επένδυση είναι σε απόλυτη αρμονία με την ψηφιακή στρατηγική της Santander να επιταχύνει την ανάπτυξή της μέσω νέων συνεργασιών. Έτσι, η Τράπεζα θα ενισχύσει τις υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου και θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την θέση της, κάτι που θα την καταστήσει την πρώτη επιλογή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς ή επιθυμούν να το κάνουν, στην Ευρώπη, Αμερική και σύντομα στην Ασία. Η Ebury, η οποία δραστηριοποιείται σε 19 χώρες και 140 νομίσματα, καταφέρνει να αναπτύσσεται με 50% ρυθμό ανάπτυξης ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια. Από το 2017 η Ebury διαθέτει γραφείο στην Αθήνα και είναι η πρώτη εταιρία του είδους της που επέλεξε την Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς της ανάπτυξης.

H Ebury, με έδρα το Λονδίνο, λειτουργεί πάνω σε μία μοναδική, παγκοσμίου βεληνηκούς πλατφόρμα, βάση ενός επιχειρησιακού μοντέλου βασισμένου στην ανάλυση δεδομένων και προσφέρει κορυφαία εξυπηρέτηση και προϊόντα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συνεργασία θα επιτρέψει στην Ebury να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, υποστηριζόμενη από ένα κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η Santander εξυπηρετεί πάνω από 4 εκ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων πάνω από 200.000 δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Santander θα εξαγοράσει το 50.1% της Ebury για £350εκ (περίπου €400 εκ.), εκ των οποίων τα £70εκ (περίπου €80εκ) θα είναι μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Ebury σε νέες αγορές, όπως την Λατινική Αμερική και την Ασία. Η Τράπεζα αναμένει μία απόδοση στα επενδυόμενα κεφάλαια της (RoIC ) της τάξεως του 25% μεσοπρόθεσμα. Οι επενδυτές της Ebury, συμπεριλαμβανομένων των δύο συνιδρυτών και της διοίκησης, θα επαναεπενδύσουν στην επιχείρηση και η διοικητική ομάδα της Ebury θα παραμείνει στην επιχείρηση για να ηγηθεί της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της Ebury.

Η Ana Botín, εκτελεστική πρόεδρος (Group Executive Chairman) της BancoSantander, δήλωσε: “Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας σε ποσοστό 60% στις συνολικές θέσεις εργασίας και 40% στο ΑΕΠ των αναπτυσόμενων οικονομιών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διεθνοποιούνται όλο και περισσότερο και η Santander είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς υπηρεσίες εμπορίου. Η συνεργασία με την Ebury, επιτρέπει στην Santander να προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες και προϊόντα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες.”

Οι Juan Lobato and Salvador García, συνιδρυτές της Ebury, δήλωσαν: “Συνδυάζοντας μία μεγάλη τράπεζα με μία ευέλικτη fintech εταιρεία, σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα προτερήματα και των δύο αυτών διαφορετικών κόσμων: οι πελάτες μας μπορούν να ωφεληθούν από την τεχνολογία μας και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας γνωρίζοντας ότι έχουν να κάνουν με ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο. Είναι μία πραγματικά ενδιαφέρουσα περίοδος για την

Ebury: μόλις ολοκληρώσαμε την πρώτη μας εξαγορά και τα νέα κεφάλαια από την Santander και τους υπάρχοντες μετόχους μας θα μας επιτρέψουν να επενδύσουμε σε νέους τρόπους εξυπηρέτησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, χωρίς να απολέσουμε την κουλτούρα που μας οδήγησε στις μέχρι τώρα επιτυχίες μας. ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ EBURY

Η Ebury είναι εξειδικευμένη και προσφέρει υπηρεσίες συναλλάγματος και διεθνών πληρωμών με πολύ ανταγωνιστικές χρεώσεις και ασυναγώνιστη ευελιξία. Έχει μία μεγάλη πελατειακή βάση, αποτελούμενη από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με τραπεζικά και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Ηεταιρία διαθέτει 900 υπαλλήλους σε 22 γραφεία σε 19 χώρες, προσφέρει μία άρτια τεχνολογικά και αποδεδειγμένα επιτυχημένη πλατφόρμα και μία μοναδική εταιρική κουλτούρα. Οι συνιδρυτές της έχουν συγκεντρώσει πάνω από $134 εκ από την ίδρυση της επιχείρησής το 2009. Το 2018, η εταιρεία εκπλήρωσε πάνω από £16.7 δις πληρωμές για τους 43.000 πελάτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ SANTANDER

Η Santander συνεργάζεται με 1.2 εκ. εμπόρους παγκοσμίως, με συνολικά έσοδα €150 δις., γεγονός που τη καθιστά έναν από τους δέκα μεγαλύτερους acquirers παγκοσμίως από πλευράς όγκου συναλλαγών.

Η Τράπεζα προσφέρει πληθώρα επιλογών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν διεθνώς. Η Santander, σε συνεργασία με άλλες διεθνούς βεληνεκούς τράπεζες, τον Οκτώβριο ανακοίνωσε τη δημιουργία του Trade Club Alliance, ενός μοναδικού δικτύου τραπεζών το οποίο στοχεύει να απλοποιήσει το διεθνές εμπόριο μέσω μίας καινοτόμας ψηφιακής πλατφόρμας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Η Ebury θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες, την εμπορική απήχηση αλλά και το δίκτυο τραπεζικών συνεργασιών της Santander. Η Santander με τη σειρά της θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά των διεθνών εμπορικών συναλλαγών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Sergio Rial, Διευθύνων Σύμβουλος της Santander στην Βραζιλία και εκτελεστικός υπεύθυνος (executive sponsor) της Santander για τον τομέα των διεθνών υπηρεσιών εμπορίου θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ebury ως πρόεδρος. Θα συνεργαστεί στενά με την υπάρχουσα ομάδα της Ebury, της οποίας ηγούνται οι Juan Lobato και Salvador García.

H Ebury θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, με την υποστήριξη της Santander, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στο να εκμεταλλεύεται το μέγεθος της για να αναπτύσσει επιχειρήσεις στις οποίες επενδύει, όπως την Getnet, θυγατρική του ομίλου στη Βραζιλία. Η Getnet, ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη στη Βραζιλία, είναι κεντρικό μέλος της πλατφόρμας GlobalMerchantServices, η οποία ξεκίνησε από το Μεξικό πριν εισέλθει στις αγορές ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.