Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές έφτασαν στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών στις 9 το πρωί. Ο έλεγχος ξεκίνησε άμεσα και αφορούσε τα κατώτερα στελέχη. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε την Πέμπτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις συστημικές τράπεζες της χώρας, με σκοπό να αναζητήσει στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.

Με 100 ελεγκτές η χθεσινή έφοδος στις τράπεζες

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφόδου οι 100 ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφτασαν στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών και αμέσως κατευθύνθηκαν στα γραφεία των ανώτατων στελεχών. Αμέσως ζήτησαν από τα στελέχη να σηκωθούν από τις θέσεις τους χωρίς να πειράξουν το παραμικρό και στη συνέχεια τα έκαναν όλα φύλλο και φτερό. Οπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, έψαξαν ακόμα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των γραμματέων των στελεχών, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και άνοιξαν μέχρι και τους φοριαμούς των στενών συνεργατών τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Σόου Μητσοτάκη πίσω από τις εφόδους

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, καταλογίζει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά, επικοινωνιακό σόου, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποκρύψει ότι ψηφίζει στη Βουλή ασυλία για τους τραπεζίτες την ίδια στιγμή που οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν υπέρογκες και απαράδεκτες χρεώσεις στους καταναλωτές.

Γεωργιάδης: Θεσμική λειτουργία του κράτους, το υπουργείο δεν εμπλέκεται

«Hταν μία θεσμική λειτουργία του κράτους», είπε ο κ. Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ , εξηγώντας ότι υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών και έπρεπε η Επιτροπή να κάνει έλεγχο. «Tο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού».

« Συνεπώς, δεν πρόκειται για πολιτική εμπλοκή αλλά για θεσμική λειτουργία του κράτους, όπως άλλωστε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και σε άλλους κλάδους, για παράδειγμα το 2012 στους κατασκευαστές. Ενδεχομένως, κάποιους να ξενίζει και σε κάποιους άλλους να αρέσει. Εφ' όσον το κοινό αίσθημα, όπως εκφράζεται και από τις καταγγελίες πολιτών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τα μέσα ενημέρωσης και προφανώς και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντέλλεται από το Σύνταγμα να το διερευνήσει. 'Αρα, εφ' όσον η έρευνα έγινε στα πλαίσια του Νόμου, καλώς η Επιτροπή έκανε την δουλειά της. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει αν, πότε και πού θα κάνουν έφοδο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πάνω από 100 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκαναν ταυτόχρονη έφοδο και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.