Χοντραίνει το παιχνίδι για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, η οποία δεν φαντάζει απλώς ως επενδυτική... όαση στην έρημο της ευρωπαϊκής εσωστρέφειας, αλλά αναδεικνύεται ο γεωστρατηγικός της ρόλος ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στο πεδίο της ενέργειας, του εμπορίου και της «εισβολής» της υψηλής τεχνολογίας.

Τα «Π» ανέδειξαν την υποβόσκουσα κόντρα Αμερικανών-Κινέζων στο πεδίο των επενδύσεων, ειδικά μετά τις επισκέψεις στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου και του Κινέζου προέδρου. Ωστόσο, αυτή η κόντρα κλιμακώνεται, η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο του «πολέμου» Ουάσινγκτον-Πεκίνου και για τα δίκτυα 5G, που ακουμπάνε ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφαλείας, ενώ στη σκακιέρα παίζει και η Ρωσία λόγω των αγωγών φυσικού αερίου. Όποιος παρακολούθησε τις δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων τα τελευταία 24ωρα αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική διπλωματία θα δοκιμάσει την... ευελιξία της. Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ φροντίζουν συχνά-πυκνά να χαράσσουν τα πεδία ενδιαφέροντός τους στην περιοχή. Η ενέργεια ήταν και παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για την Ουάσινγκτον, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας το σπάσιμο του ρωσικού μονοπωλίου στο φυσικό αέριο. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρέσβης Τζ. Πάιατ δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» τους αγωγούς TAP-IGB καθώς και την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφόρτωση του αμερικανικού LNG. Τα παιχνίδια των Ρώσων με την Τουρκία εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το σκηνικό.

Δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, εξίσου σημαντικό, οι νέες τεχνολογίες. Οι Αμερικανοί δεν «πουσάρουν» απλώς τις αμερικανικές πολυεθνικές, που ήδη έχουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν «ευαίσθητες» συμφωνίες και συμμαχίες με τα κινεζικά μεγαθήρια, που αλώνουν τη μία αγορά μετά την άλλη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλογιστούν τα θέματα εθνικής ασφαλείας που εγείρονται αν η ανάπτυξη των δικτύων 5G ανατεθεί στις κινεζικές Huawei και ZTE, οι οποίες, κατά τους Αμερικανούς, εμπλέκονται σε υποθέσεις κατασκοπείας και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ο πρέσβης Τ. Πάιατ έκανε το θέμα... ελληνοκεντρικό, θυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι οι Κινέζοι έχουν... μακρά ιστορία ετεροβαρών συμφωνιών.

Αμερικανοί και Κινέζοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και στο πεδίο των logistics-ναυτιλίας, ενώ, αν και επί του παρόντος μοιάζει αμερικανική υπόθεση το Ελληνικό, οι Κινέζοι, που ήδη αλώνουν την εγχώρια κτηματαγορά μέσω Golden Visa, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό.