Σε εκλογικούς ρυθμούς και η κυβέρνηση
Τι σχεδιάζουν Σαμαράς και Στουρνάρας;
Μπορεί στην ανακοίνωση της Τρόικα να αναφέρεται ρητώς ότι η κυβέρνηση επανεπιβεβαίωσε (η αρχική πρόβλεψη υπήρξε στην Επικαιροποίηση του Ιουλίου) τη πρόθεση της να παρατείνει την έκτακτη εισφορά και στα εισοδήματα του 2016, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά ξεκαθαρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με το νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων.
«Αυτό θα το δούμε το Φθινόπωρο, με τον Προϋπολογισμού του επόμενου έτους και μόνο αν χρειαστεί. Δεν υπάρχει, άλλωστε, δημοσιονομικό «κενό» για την επόμενη διετία», τόνισε με νόημα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών κόβοντας κάθε συζήτηση που αφορά «δύσκολα» μέτρα λίγο πριν από τις «δίδυμες» κάλπες.
Με φόντο τις πρώτες αντιδράσεις από γαλάζια και πράσινα στελέχη για τις παρεμβάσεις στη διάθεση του φρέσκου γάλακτος, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι στη Βουλή θα πάει ένα νομοσχέδιο (μαμούθ), με πολλά άρθρα και έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να επιταχύνουν τις διαδικασίες, με στόχο όλες οι διατάξεις να έχουν ψηφιστεί έως το EUROGROUP της 1ης Απριλίου, οπότε και αναμένεται η έγκριση για την επόμενη δόση.
Όσον αφορά, δε, στο επόμενο κρίσιμο «ραντεβού» για τη κυβέρνηση, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αμέσως μετά από την επικύρωση του περσινού πλεονάσματος από τη EUROSTAT στις 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την «ανακούφιση» του Χρέους, συμπληρώνοντας, όμως, ότι για τη λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση του Ιουνίου από την Τρόικα, όπως επανέλαβε για μια ακόμα φορά και ο Όλι Ρεν.
Ο προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει, βέβαια και το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα φτάσει στους δικαιούχους περίπου μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στα 500 ευρώ, χωρίς κλιμάκωση λόγω παιδιών, ορίστηκε το ύψος του επιδόματος που θα πάρουν εφάπαξ περίπου 64.000 ένστολοι, ενώ, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της ειδικής επιτροπής για το κοινωνικό μέρισμα, θα υπάρξει ελαστική εφαρμογή του κριτηρίου των αποδοχών έως 1.500 ευρώ, έτσι ώστε να μην χάσουν το επίδομα όσοι υπερβαίνουν το όριο κατά 40 ή 50 ευρώ. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα προκύψουν από την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στη ζώνη μεταξύ 7.000 και 10.000 ευρώ, αλλά και περιουσιακών κριτηρίων με βάση την αξία των ακινήτων τους, όπως προσδιορίζεται από την εκκαθάριση των περσινών δηλώσεων ΦΑΠ. Το ελάχιστο ποσό επιδόματος υπολογίζεται λίγο πιο κάτω από τα 500 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, χωρίς όμως να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά οικογένεια. Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση, καθώς το επίδομα θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στα αρχεία του το ΚΕΠΥΟ, ενώ όσοι δεν έχουν δηλώσει αριθμό λογαριασμού, θα κληθούν να τον συμπληρώσουν σε ειδική εφαρμογή του TAXIS.