Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (διεθνώς Hellas Gold) είναι ελληνική μεταλλευτική εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται από το 2004 στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, απασχολώντας πάνω από 1.600 εργαζόμενους και έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Συστήθηκε το 2003 και από το 2012 λειτουργεί ως θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής μεταλλευτικής Eldorado Gold Corporation, μεταλλευτικής εταιρείας με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων σε Καναδά, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία -επιχείρησης εισηγμένης στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

Το project της Ελληνικός Χρυσός είναι από αυτά που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με σημαντικές επενδύσεις, δυναμική εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης και στήριξη των Ελλήνων προμηθευτών.

Με πρωταγωνιστή την ανάπτυξη

Ο ορυκτός πλούτος ήταν πάντα πηγή ευημερίας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την Ελλάδα και σήμερα γίνεται και πάλι μοχλός οικονομικής ανάκαμψης, με την Ελληνικός Χρυσός να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, έχει δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες καλύπτονται από εργαζόμενους που ζουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το business plan σε πλήρη ανάπτυξη, η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα ανέλθει σε επιπλέον 2 δισ. δολάρια, ενώ οι θέσεις εργασίας θα αγγίξουν τις 5.000. Στόχος της Ελληνικός Χρυσός είναι μέσα από την υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς.

Τα οφέλη από την μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός αντανακλούν όμως και σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, που τα προηγούμενα χρόνια επλήγη από τις συνέπειες της κρίσης.



Ώθηση στην εθνική και τοπική οικονομία

Με γνώμονα ανέκαθεν την ενεργή στήριξη των Ελλήνων προμηθευτών και των τοπικών επιχειρήσεων, η Ελληνικός Χρυσός μέσα από το σημαντικό έργο της «δίνει» πνοή στην περιφερειακή οικονομία.

Εκτός από την ενίσχυση των κρατικών εσόδων από τη δραστηριότητα της εταιρίας, ενισχύεται παράλληλα και η τοπική οικονομία, καθώς η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία συνεργάζεται με έλληνες εργολάβους και προμηθευτές και προχωρά σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ύψους αρκετών εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα η δραστηριότητα της εταιρείας συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, προβάλλοντας την κληρονομιά της μεταλλείας και επενδύοντας σε δράσεις κοινής ωφέλειας για τον τουρισμό, την παιδία, την κοινωνική και περιβαλλοντική μέριμνα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Με αυτό τον τρόπο η Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η περιοχή να συνεχίσει να ευημερεί και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ενώ την ίδια ώρα, δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις ποιοτικής απασχόλησης.

Με σεβασμό στο περιβάλλον, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με απόλυτη υπευθυνότητα, σύμφωνα με τα κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές διεθνώς και στοχεύει πάντα ώστε η δραστηριότητά της να αφήνει το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα προάγοντας την καινοτομία, την έρευνα και τη γνώση.

Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα γενιά επιστημόνων και στην νεανική επιχειρηματικότητα, η Ελληνικός Χρυσός προσελκύει πίσω στην Ελλάδα υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης προσωπικό, δίνοντας παράλληλα κίνητρα για την αντιστροφή του Brain Drain.

Η Ελληνικός Χρυσός σε αριθμούς
Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα:
$1 δισ. επένδυση στην Ελλάδα
€360 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος
€225 εκ. σε μισθούς και επιδόματα
€800 εκ. σε Έλληνες προμηθευτές
€620 εκ. από εξαγωγές

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη:
επένδυση επιπλέον $2 δισ.
δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας
ενίσχυση κρατικών εσόδων κατά €2,5 δισ.
καταβολή €2 δισ. σε μισθούς
εξαγωγές ύψους 11,6 δισ.
πληρωμές €3,6 δισ. σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές
επενδύσεις €80 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία



Ο «χάρτης» των μεταλλείων
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας περιλαμβάνουν: τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, τα οποία βρίσκονται σε φάση παραγωγής, καθώς και το έργο των Σκουριών.

Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, στην περιοχή Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία, μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, το 2006. Σήμερα παράγει συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος.

Στο έργο της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2017. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα μολύβδου/αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, στα 22 έτη.

Οι Σκουριές αποτελούν ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τον συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, ενώ αξιοποιούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η διάρκεια ζωής του έργου, υπολογίζεται στα 23 έτη.