Το κρυφό «δώρο» σε χιλιάδες νέους επιστήµονες που θα ασφαλίζονται, καθώς και το γεγονός ότι µε το νέο Ασφαλιστικό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 1.000.000 συνταξιούχοι αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόµενοι και επιχειρηµατίες θα λυτρωθούν από τις διπλές και τριπλές εισφορές, «αφού θα αρκεί η δεύτερη κλίµακα εισφορών».

Τι αυξήσεις θα δούµε, κύριε Βρούτση;
Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές. Στις κύριες οι αυξήσεις οφείλονται στην αλλαγή των νέων και βελτιωµένων συντελεστών αναπλήρωσης, οι οποίοι αλλάζουν για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια + 1 ηµέρα και θα φθάνουν µέχρι το 51% σε ποσοστό για 42 χρόνια ασφάλισης.

Για τι αυξήσεις µιλάµε;
Κάποιοι από αυτούς θα δουν αυξήσεις άµεσα στην τσέπη τους, οι οποίες θα φτάνουν µηνιαίως µέχρι και τα 252 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να µειώνεται, κάτι που θα τους φέρει τις προβλεπόµενες αυξήσεις από 1/1/2023 πολύ πιο κοντά. Ουσιαστικά, όµως, οι ωφελούµενοι είναι πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι και είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι και όσοι έλαβαν σύνταξη µετά τον Νόµο Κατρούγκαλου.

Με τις επικουρικές τι γίνεται;
Αυξάνονται και όλες οι επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί άδικα στο ύψος των 1.300 ευρώ (άθροισµα κύριας και επικουρικής) µε τον Ν. 4387/16 και πλέον θα δοθεί µεσοσταθµική αύξηση 99,5 ευρώ (µέση διακύµανση από 5 έως 200 ευρώ).

Πάµε στους ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες. Ποιος θα είναι ο νέος τρόπος υπολογισµού των εισφορών;
Το νέο σύστηµα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες απελευθερώνει τη δηµιουργικότητα και την παραγωγικότητα, σε αντίθεση µε το παρελθόν, όταν την τιµωρούσε συνειδητά. Είναι ένα σύστηµα που αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδηµα και πλέον το νέο Ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελµατιών δεν θα είναι ένα νέο φορολογικό.

Οι συνταξιούχοι αγρότες που εργάζονται θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξης και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που θα εργάζονται το 70% της σύνταξης


Ισχύουν τελικά οι έξι κατηγορίες;
Το σύστηµα θα αποτελείται από έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τις οποίες θα επιλέγει κάποιος κάθε αρχή του χρόνου, ανάλογα µε τον δικό του προγραµµατισµό και συµφέρον. Υπάρχει επίσης ειδική µέριµνα για όλους τους νέους επαγγελµατίες (αυτοαπασχολούµενους, ελεύθερους επαγγελµατίες), όπου για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης θεσπίζουµε χαµηλότερο επίπεδο εισφορών.

Υπάρχει µπόνους στους νέους ασφαλισµένους;
Καταργείται η υποχρέωση επιστροφής ασφαλιστικών οφειλών για τους νέους επιστήµονες, που δηµιουργούνταν µε το παλιό σύστηµα, λόγω των µειωµένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης. Για τους αγρότες; ∆ιατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά µε τις µειωµένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόµο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαµβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Τι έρχεται για ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες που θέλουν να έχουν επικουρική ασφάλιση;
Ακούστε. Προνοούµε για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες και τους δίνουµε τη δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση. Συγκεκριµένα, δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισµένους που δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστηµα επικουρικής ασφάλισης, νοητής κεφαλαιοποίησης ΝDC. Θα είναι και αυτό ένα σύστηµα τριών ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής, το οποίο θα δίνει δηµόσια επικουρική σύνταξη. Όσοι υπαχθούν, όµως, θα έχουν την υποχρέωση να παραµείνουν στο σύστηµα, για να λάβουν τη συνταξιοδοτική παροχή.

Αυτό που διαβάσαµε για ενιαία διοικητική οργάνωση, ώστε να αποδίδεται σύνταξη, Εφάπαξ και επικουρική µαζί, πώς θα υλοποιηθεί;
Προχωράµε στη σύσταση του µεγαλύτερου δηµόσιου φορέα e-ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικός/ψηφιακός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Είναι µια µεγάλη πρόκληση, καθώς προωθούµε τη µεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήµατος από τη σύστασή του.

Τι θα επιφέρει η ενοποίηση;
Μεγάλες οικονοµίες κλίµακας, ποιοτικότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αισθητά µικρότερους χρόνους απονοµής συντάξεων.

∆ηλαδή, πλήρης ψηφιοποίηση των πάντων;
Όλα τα δεδοµένα των ασφαλισµένων ψηφιοποιούνται και πλέον µόνο ένας υπάλληλος θα ασχολείται µε τη σύνταξη (κύρια, επικουρική, εφάπαξ παροχή) του κάθε ασφαλισµένου.