Τον Ιούνιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο καθώς θα πρέπει να γίνει εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μετά την ψήφιση του νόμου και την δημοσιοποίησή του σε ΦΕΚ,θα ξεκινήσει και η προετοιμασία του νέου e-ΕΚΦΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.

Οι συντάξεις

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι συνταξιούχοι τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Αυξήσεις που θα φανούν άμεσα θα λάβουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δεν έχουν «προσωπική διαφορά».

Το ίδιο ισχύει και για τους νέους συνταξιούχους, που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά (ημερομηνία ισχύος των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται από 12 ευρώ έως και 250 ευρώ ευρώ τον μήνα και θα δοθούν αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019.

Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου και διατηρούν προσωπική διαφορά, αυτή θα συμψηφιστεί με την αύξηση που τυχόν δικαιούνται.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις αφορούν μόνο όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και έως 44, καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Στον αντίποδα, όσοι έχουν αποχωρήσει με έως 30 έτη ασφάλισης, αλλά και όσοι βγαίνουν ή έχουν βγει στη σύνταξη με πάνω από 44 έτη, δεν δικαιούνται αύξηση. Βέβαια, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νέου σχεδίου νόμου (που αντικαθιστά το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου), όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 44 έτη ασφάλισης δεν θα έχουν απώλειες, καθώς η διαφορά θα καταγραφεί ως «προσωπική διαφορά».

Οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με το σύστημα που ίσχυε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 (πάντα μετά από 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης) και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά (είχαν δηλαδή αύξηση ήδη από 1/1/2019), θα λάβουν τις πιθανές νέες αυξήσεις που δικαιούνται σε πέντε ετήσιες δόσεις από το 2020 έως και το 2024.

Οι επικουρικές

Αναδρομικές αυξήσεις από την 1η Οκτωβρίου 2019 από 5 έως και 196 ευρώ τον μήνα θα δοθούν σε περίπου 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, καθώς στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το άρθρο 44 ξεκαθαρίζει ρητά ότι οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1η Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31/12/2014.

Η ψηφιακή σύνταξη

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την απονομή από την 1η Ιουνίου της ψηφιακής σύνταξης και ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων με προοπτική την έκδοση σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, για την άμεση απονομή τουλάχιστον των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης και την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η απονομή του 34,48% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης θα γίνεται μέσα σε ένα 24ωρο.

Έτσι, ένα νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα, επιδιώκεται να δημιουργηθεί με τις διατάξεις που προωθούνται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Έρχεται ο e- ΕΦΚΑ, ενώ ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής. Θεσπίζεται η ψηφιακή σύνταξη. Από την 1η Μαρτίου, αναμένεται να γίνει η μετονομασία του ΕΦΚΑ σε e-ΕΦΚΑ.

Τα βασικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος είναι η δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης του πολίτη σε ψηφιακές υπηρεσίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης, η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, με σεβασμό στη διασφάλιση της ανωνυμίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ψηφιακό σύστημα ασφαλιστικής ιστορίας «ΑΤΛΑΣ«, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για τη μετάβαση στην ψηφιακή σύνταξη».