Τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση της Τουρκίας η οποία και προχωράει στη μείωση του ορίου στις συναλλαγές που κάνουν οι τράπεζες στην αγορά συναλλάγματος με ξένες οντότητες από το 25% στο 10% του κεφαλαίου της τράπεζας.

 Σύμφωνα με τους Financial Times η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε περιορισμούς στις συναλλαγές, την Κυριακή το βράδυ, με στόχο τον περιορισμό της κερδοσκοπίας σε βάρος του εθνικού νομίσματος, μετά την αποδυνάμωση της λίρας  πέρα ​​από την ισοτιμία ένα δολάριο προς έξι λίρες, την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που συνέβη μόνο μια φορά τον περασμένο Μάιο.

 Η τουρκική λίρα στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα βρέθηκε σήμερα να διολισθαίνει στο χαμηλό του 5,9763 για να ανακάμψει στη συνέχεια στο επίπεδο του 6.0101.

 Οι τουρκικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια ολοένα και πιο παρεμβατική προσέγγιση στη διαχείριση του νομίσματος από το 2018, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε επικεφαλής ενός πανίσχυρου νέου συστήματος και υποσχέθηκε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας, αναφέρουν οι Financial Times.

 Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί σταθερή η λίρα, οι κρατικές τράπεζες ανέλαβαν να πουλήσουν δολάρια στην ελεύθερη αγορά κατά το παρελθόντα έτος, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν μέτρα με στόχο τη μείωση των ανοικτών πωλήσεων από ξένους επενδυτές, σημειώνει.

 Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg, μειώνοντας το μερίδιό τους στην αγορά χρεοφυλακίων σε τοπικό νόμισμα στο ιστορικό χαμηλό 11%.