Ανάσα ζωή, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους, δίνει η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ η οποία της χρωστά 351 εκατ ευρώ. Όπως αποφάσισε η ΔΕΗ θα συνεχίσει να της παρέχει ρεύμα μόνο εφόσον εκείνη πληρώνει από εδώ και στο εξής την αξία της τρέχουσας κατανάλωσης στην ώρα της.

 Την απόφαση αυτή έλαβε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, μετά από επιφυλάξεις των μελών του, τα οποία εξέφρασαν την ανησυχία ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία καθήκοντος, όσο επιτρέπουν την συνέχιση ρευματοδότησης μιας επιχείρησης, που κατ' επανάληψη αθετεί τους διακανονισμούς χρεών και οφείλει αυτό το δυσθεώρατο ποσό. Μάλιστα οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων καταψήφισαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης.

 Η συμφωνία που είχε συνάψει με την ΛΑΡΚΟ η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2019, προέβλεπε ότι η μεταλλουργία θα της καταβάλει κάθε μήνα μετρητά ύψους 2,5 εκατ ευρώ. Ουδέποτε ωστόσο τηρήθηκε, με αποτέλεσμα το χρέος να αυξάνεται.

 Τελικά η απόφαση για συνέχιση της ρευματοδότησης από την ΔΕΗ στην μεταλλουργία, εγκρίθηκε έστω και δύσκολα, στην λογική ότι πρέπει και εκείνη να στηρίξει την απόφαση του Δημοσίου, δηλαδή του βασικού της μετόχου, να βάλει την ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

 

Τι προβλέπει η απόφαση της ΔΕΗ

 Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ αναφέρει ότι αναγνωρίζοντας ότι συντρέχουν λόγοι προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αφού με την ειδική εκκαθάριση επιχειρείται η προστασία περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε να μην παρεμποδίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 Την πλήρη και έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εφεξής,

 Την υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον ειδικό διαχειριστή αμέσως μετά τον ορισμό του.

 Στην περίπτωση δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ήτοι αποστολή εξώδικης επιστολής με προθεσμία 30 ημερών και διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περίπτωση μη ανταπόκρισης, με άρση της εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ Α.Ε.

 Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διεκδίκηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας.