Έρχεται ... ηλεκτροσόκ από την τρόικα
Τι ζητάει για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;
Τον πλήρη εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους και να αποφευχθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις ζητάει η τρόικα μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Οι αλλαγές αφορούν περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες στο τετράμηνο που τιμολογούνται κάτω του κόστους, και τις αγροτικές καταναλώσεις που επίσης επιδοτούνται.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέση τάσης (μικρά και μεσαία καταστήματα, εργαστήρια, φούρνοι κ.λπ.) οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων. Από την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, τα εμπορικά τιμολόγια θα επωφεληθούν με μια μείωση της τάξης του 4%-5%.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την Ε.Ε. παράταση μέχρι το τέλος του 2015 για την πλήρη κατάργηση των σταυροειδών και στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με τη ΔΕΗ προετοιμάζει το σχέδιο τόσο για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις όσο και για τα αγροτικά τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά, το ΥΠΕΚΑ ξεκινάει ένα πρόγραμμα καταγραφής των χρηστών του επιδοτούμενου με ποσοστό έως και 40% τιμολογίου , αφού η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που εμφανίζονται σήμερα. Με βάση του μητρώου αγροτικών καταναλώσεων που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσουν και τα αντίστοιχα μέτρα για τον εξορθολογισμό του τιμολογίου.
Οσο για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις, η ΔΕΗ προωθεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σχέδιο για την κατάργηση των επιδοτήσεων, εκτιμώντας ότι με την υλοποίησή του θα επέλθει και η διόρθωση μια τεράστιας στρέβλωσης. Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, η κατηγορία των καταναλώσεων 0-800 κιλοβατώρες αριθμεί περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές. Μέσα σε αυτούς, όμως, δεν περιλαμβάνονται μόνο φτωχά νοικοκυριά αλλά και εξοχικά, δεύτερες και τρίτες κατοικίες.
«Εχουμε καταφέρει δηλαδή το μικρομάγαζο να επιδοτεί τη δεύτερη και τρίτη κατοικία» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ. Αυτό που εξετάζεται είναι να βρεθούν με τη συμβολή της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) ποιες από αυτές τις καταναλώσεις αφορούν την πρώτη κατοικία και να μεταφερθούν στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) ώστε να μην επιβαρυνθούν με αυξήσεις. Οι υπόλοιπες καταναλώσεις θα τιμολογηθούν με βάση την αμέσως επόμενη κλίμακα της ΔΕΗ που είναι κοστοβαρής και θα επιβαρυνθεί με αυξήσεις που φτάνουν και το 25%.
Μικρές επιβαρύνσεις αναμένονται από την 1η Απριλίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στο σύνολο των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές θα προκύψουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που αποτελεί επίσης μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να περιοριστεί μεσοσταθμικά στα 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι προβλεπόμενης αύξησης -με βάση απόφαση της ΡΑΕ- 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τους οικιακούς καταναλωτές η νέα αύξηση θα ανεβάσει το κόστος που καταβάλλουν για την αποπληρωμή της «πράσινης» ενέργειας από 20 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα.