Σε πολύπλοκη διαδικασία έχει εξελιχθεί η αλλαγή και διόρθωση των αδήλωτων τετραγωνικών.

Νέες οδηγίες έχουν δοθεί προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να καταθέσουν τα σωστά στοιχεία της ιδιοκτησίας τους στην εφαρμογή.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στην ημερομηνία αλλαγής των τετραγωνικών, αυτή θα πρέπει να είναι είτε του συμβολαίου είτε της αλλαγής χρήσης.

Επιπλέον, όταν τα δηλωθέντα τετραγωνικά του Ε9 είναι λιγότερα από αυτά που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, τότε η είσοδος στην εφαρμογή επιτρέπεται εν αντιθέσει με την περίπτωση που το Ε9 αναγράφει περισσότερα τετραγωνικά από τα δηλωμένα. Τότε η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Ακόμα, μέσω εφαρμογής μπορεί να γίνει και η δήλωση μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

Οι αποθήκες και γκαράζ που είναι σε κοινόχρηστο φωτισμό δηλώνονται κανονικά, ενώ για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης που δεν έχουν αποκλειστική χρήση, δεν οφείλεται ΤΑΠ, άρα δε δηλώνονται.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό, το κυρίαρχο ζήτημα είναι το Ε9. «Εκεί πρέπει να δούμε αν είναι σωστά δηλωμένα τα τετραγωνικά», υποστήριξε και πρόσθεσε πως εκεί είναι που κρύβονται και επιβαρύνσεις, καθώς ναι μεν οι αλλαγές είναι ανοιχτές χωρίς πρόστιμο, σε βάθος πενταετίας, ωστόσο θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση.

Η κυρία Μαννέ σύστησε στους πολίτες να μάθουν ακριβώς τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση πριν προβούν στις ανάλογες διορθώσεις.